сухи очи

Поради високотехнологичния си начин на живот все повече хора страдат от сухи очи. Неприятното усещане често е придружено от болка, сърбеж и зачервяване. Доказано е, че тези оплаквания правят до 3 пъти по-трудно изпълнението на ежедневни дейности като шофиране, четене и работа с компютър. Специалистите алармират, че ако своевременно не се предприемат адекватни терапевтични мерки, може да се стигне до отслабване на зрението. И тъй като превенцията е най-добрият начин за лечение, в статията ще акцентираме върху изпитаните методи за предотвратяване на сухота в очите.

Ефективни начини за предпазване от сухи очи

Редовни почивки

Хората, чиято работа е свързана с интензивно натоварване на очите, трябва да си вземат кратки почивки на всеки 30-40 минути. Отклоняването на погледа от екрана на компютъра и насочването му навън през прозореца, ще помогне на очите да отпочинат, а на слъзният филм – да се възстанови.

Овлажняване на въздуха – лесен начин за предпазване от сухи очи

Поддържането на влажността на въздуха в здравословни норми значително намалява риска от поява на сухота в очите. Идеалното ниво на влажност варира между 30 и 50%.

Повече есенциални мастни киселини и витамини

Придържането към балансирана диета е сред изпитаните методи за предпазване от сухота в очите. Препоръчително е да се увеличи консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини. Примери за такива са мазни риби, бобови растения, зеленолистни зеленчуци и ядки. Те спомагат за нормализиране на слъзната секреция и благоприятстват здравето на очите. Необходимо е в ежедневното меню да присъстват и източници на витамин А като черен дроб, моркови, грах, сладки картофи, грейпфрут и пъпеш. Те повишават стабилността на слъзния филм и спомагат за поддържане на очната повърхност влажна.

Отказване от цигарите

Никотинът в тютюневия дим е сред основните фактори, които предизвикват сухота в очите. Поради това употребата на тютюневи изделия трябва да се преустанови.

Замяна на лекарства

Сухотата в очите често е нежелан ефект от приема на диуретици, антидепресанти и бета-блокери. По преценка на лекуващия лекар тези медикаменти могат да бъдат заменени с аналози, които да не водят до неприятното усещане в очите.

Надеждна профилактика от природата срещу сухи очи

За оптимална защита от сухота в очите офталмолозите у нас препоръчват два изпитани натурални продукта с офталмопротективно действие.

Околут Комби/Ocolut® Combi представлява рационална комбинация от четири взаимодопълващи се съставки. Незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, и мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин осигуряват пълна пигмента и съдова защита на очите.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ съдържа висока концентрация (1000 mg) биологично активна форма на омега-3 мастни киселини и витамин E с изразен противовъзпалителен ефект и нормализират слъзната секреция. В резултат на редовния и продължителен прием на продукта симптомите като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене от силна светлина остават в миналото.

Околут Комби и ТриОмега 1000+ са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola