Side Menu

Последни публикации

Сухота в очите – ето как да се предпазим

Сухота в очите – ето как да се предпазим!

Поради високотехнологичния си начин на живот все повече хора страдат от сухота в очите. Неприятното усещане често е придружено от болка, сърбеж и зачервяване. Доказано е, че дискомфортът, който предизвиква, прави до три пъти по-трудно изпълнението на ежедневни дейности като шофиране, четене и работа с компютър. Специалистите алармират, че ако своевременно не се предприемат адекватни терапевтични мерки, сухотата в очите може да доведе до отслабване на зрението. И тъй като от медицинска гледна точка най-добрият начин за лечение е превенцията, в настоящата статия ще акцентираме върху изпитаните методи за предотвратяване на сухота в очите.

Ефективни начини за предпазване от сухота в очите

Редовни почивки

Хората, чиято работа е свързана с интензивно натоварване на очите, трябва да си вземат кратки почивки на всеки 30-40 минути. Отклоняването на погледа от екрана на компютъра или от документите, в които са се зачели, и насочването му навън през прозореца, ще помогне на очите да отпочинат, а на слъзният филм – да се възстанови.

Овлажняване на въздуха

Поддържането на влажността на въздуха в обитаваните помещения в здравословни норми значително намалява риска от поява на сухота в очите. Идеалното ниво на влажност варира между 30 и 50%.

Повече есенциални мастни киселини и витамини

Придържането към балансирана диета е сред изпитаните методи за предпазване от сухота в очите. Препоръчително е да се увеличи консумацията на храни, богати на Омега-3 мастни киселини като мазни риби, бобови растения, зеленолистни зеленчуци и ядки. Те спомагат за нормализиране на слъзната секреция и благоприятстват здравето на очите. Необходимо е в ежедневното меню да присъстват и източници на витамин А, защото те повишават стабилността на слъзния филм и спомагат за поддържане на очната повърхност влажна. Такива са черният дроб, морковите, грахът, сладките картофи, грейпфрутът и пъпешът.

Отказване на цигарите

Никотинът в тютюневия дим е сред основните фактори, които предизвикват сухота в очите. Поради това употребата на тютюневи изделия трябва да се преустанови.

Замяна на лекарства

Сухотата в очите често е нежелан ефект от приема на диуретици, антидепресанти и бета-блокери. По преценка на лекуващия лекар тези медикаменти могат да бъдат заменени с аналози, които не водят до неприятното усещане в очите.

Надеждна профилактика срещу сухота в очите от природата

За оптимална защита от сухота в очите все повече офталмолози у нас препоръчват на своите пациенти да се доверят на два изпитани натурални продукта с офталмопротективно действие.
Околут Комби/Ocolut® Combi представлява рационална комбинация от четири взаимодопълващи се съставки. Оптималните дози от незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, и мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин във всяка капсула осигуряват пълна пигмента и съдова защита на очите.
ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ съдържа висока концентрация (1000 mg) биологично активна форма на Омега-3 мастни киселини и витамин E с изразен противовъзпалителен ефект и нормализират слъзната секреция. В резултат на редовния и продължителен прием на продукта симптомите като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене от силна светлина остават в миналото.

borola

0 коментара

14

Коментари

avatar