Side Menu

Последни публикации

късогледство

Късогледство при децата – всичко, което е добре да знаете

В последните години броят на децата с късогледство значително нараства. Оказва се обаче, че въпреки широкото разпространение на рефракционната аномалия сред най-малките, голяма част от родителите не са добре запознати с нея. Верни на принципа, че добрата информираност за състоянието е ключ към предприемането на адекватни терапевтични мерки, в настоящата статия ще се фокусираме върху основните характеристики на детското късогледство.

Късогледство при децата – характерни особености

Развива се в училищна възраст

Късогледството почти не се среща сред кърмачета и бебета. Обикновено се развива в началните класове. Прогресира постепенно по време на училищното обучение. В края на пубертета диоптрите спират да растат. Ето защо специалистите препоръчват на малките пациенти, които са решили да се сбогуват с очилата, да се подложат на лазерна операция за корекция на зрението, след като навършат 20 години.

Крие риск от забавяне в интелектуалното развитие

Над 90% от информацията се възприема посредством зрението. Поради същественото значение на това сетиво едва ли е учудващо, че рефракционни проблеми като късогледството могат да доведат до значително понижаване на успеха в училище. Неоткрита навреме, рефракционната аномалия, излага детето на сериозна опасност от изоставане в интелектуалното развитие. Грижа на родителите е да не позволяват да се стига до подобни фатални последици и дори при най-малкото съмнение за смущение в зрението на най-малките да се обърнат към офталмолог.

Последица е от прекомерната употреба на електронни устройства

Непрестанното взиране в екрана на компютъра, таблета или мобилния телефон е причина за лавинообразното нарастване на броя на децата с късогледство в модерния технологичен свят. Поради опасността от проблеми със зрението, която крият технологичните иновации, се налага упражняването на родителски контрол в използването им.

Генетично обусловено е

Наследствената предразположеност има ключова роля в развитието на късогледство при децата. Малчугани, чиито близки страдат от миопия, са силно предразположени към поява на рефракционното нарушение в даден етап от живота си. Родителите трябва да вземат това предвид и още преди първия рожден ден на детето да го заведат на профилактичен очен преглед.

Късогледство при децата – изпитано природно средство за овладяване на състоянието

Приемът на 100% натуралния офталмологичен продукт Околут/Ocolut® е неизменна част от мерките за подобряване на зрението в детска възраст. Той е разработен с грижа специално за малчуганите и се прилага успешно както за профилактика, така и за овладяване на най-често срещаните очни заболявания при мъниците. Благотворният му ефект върху детските очи се дължи на незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин. Те се натрупват избирателно в централната част на ретината, наречена макула, където обезвреждат свободните радикали, предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и действат като вътреочен филтър. Околут не съдържа консерванти и изкуствени овкусители, напълно безвреден е и е изключително подходящ за продължителна употреба.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar