детско късогледство

В последните години нараства броят на малчуганите с детско късогледство. Оказва се обаче, че въпреки широкото разпространение на рефракционната аномалия сред най-малките, родителите не са добре запознати с нея. Верни на принципа, че информираността е ключ към предприемането на адекватни терапевтични мерки, в публикацията ще се фокусираме върху характеристиките на детското късогледство.

Характерни особености на детско късогледство

Детско късогледство се развива в училищна възраст

Късогледството почти не се среща сред кърмачета и бебета. Обикновено се развива при ученици в началните класове. Прогресира постепенно по време на училищното обучение. В края на пубертета диоптрите спират да растат. Специалистите препоръчват на малките пациенти с късогледство да се подложат на лазерна операция за корекция на зрението след като навършат 20 години.

Крие риск от забавяне в интелектуалното развитие

Над 90% от информацията се възприема посредством зрението. Поради същественото значение на това сетиво едва ли е учудващо, че късогледството може да доведе до значително понижаване на успеха в училище. Неоткрита навреме, рефракционната аномалия излага детето на сериозна опасност от изоставане в интелектуалното развитие. Грижа на родителите е да не позволяват да се стига до подобни последици. Дори при най-малкото съмнение за смущение в зрението на най-малките родителите трябва да се обърнат към офталмолог.

Последица е от прекомерната употреба на електронни устройства

Непрестанното взиране в екрана на компютъра, таблета или мобилния телефон е причина за лавинообразното нарастване на броя на деца с късогледство. Поради опасността от проблеми със зрението, която крият технологичните иновации, се налага упражняването на родителски контрол при използването им.

Генетично обусловено е

Наследствената предразположеност има ключова роля в развитието на късогледство при децата. Малчугани, чиито близки страдат от миопия, са силно предразположени към поява на рефракционното нарушение в даден етап от живота си. Родителите трябва да вземат това предвид и още преди първия рожден ден на детето да го заведат на профилактичен очен преглед.

Изпитано природно средство за профилактика и овладяване на детско късогледство

Приемът на изцяло натуралния офталмологичен продукт Околут/Ocolut® е неизменна част от мерките за подобряване на зрението в детска възраст. Той е разработен с грижа специално за малчуганите. Прилага се успешно както за превенция, така и за овладяване на най-често срещаните зрителни смущения и очни заболявания при мъниците. Благотворният му ефект върху детските очи се дължи на незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин. Те се натрупват избирателно в централната част на ретината, наречена макула. Обезвреждат свободните радикали, предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и действат като вътреочен филтър. Околут не съдържа консерванти и изкуствени овкусители, напълно безвреден е и е изключително подходящ за продължителна употреба.

borola