късогледство наследственост

В следващите редове ще разкрием дали има реална връзка между късогледство и наследственост. Преди това нека накратко си припомним какво е късогледство.

Повече за късогледството

Късогледство (миопия) е състояние, което се характеризира с грешка на рефракцията. Това означава, че окото не пречупва светлината правилно и не съумява да фокусира ясно обекти в далечината. За сметка на това, при късогледство окото вижда добре обекти на близко разстояние.

Късогледството е често срещано зрително смущение, което обаче не се смята за заболяване, а за нарушение във фокусирането. Както и при други зрителни нарушения, дължащи се на грешка в пречупването на светлината, късогледството се измерва в единици, наречени диоптри. Диоптър е мярката на мощността на оптичните лещи, която се определя от разстоянието от повърхността на лещата до която светлината достига в идеален фокус.

Развитието на миопия се дължи на няколко основни фактора като един от тях е наследствеността. Човек с късогледство може да има по-издължена очна ябълка, извита роговица, леща, която фокусира само на близки разстояния, или комбинация от трите.

Късогледство и наследственост – къде се крие връзката?

Може да се твърди, че късогледството е резултат от комбинация между генетична предразположеност и външни фактори. От гледна точка на наследствеността се смята, че късогледството не се предава по начина, по който се унаследява цветът на очите. Наследствеността сама по себе си не води до късогледство, но играе важна роля за развитие на състоянието. Факт е, че много родители с това зрително нарушение отглеждат деца с късогледство. Оттам идва и предположението, че наследствеността е един от най-важните фактори за развитие на миопия. Късогледството при деца в повечето случаи обаче не е наследено, а придобито вследствие на външни фактори.

Как да предотвратим развитието на късогледство по най-ефективния и безопасен начин?

За превенция на късогледство е необходим комплексен подход. На първо място е нужно да се избягва продължителното фокусиране на зрението върху близки предмети. Препоръчително е да се прекарва повече време сред природата и да се фокусира зрението към обекти, разположени в далечина. Съветът на офталмолозите за овладяване на риска от миопия е да се комбинират предложените мерки с прием на офталмопротектор. Специалистите препоръчват да се доверим на Околут Комби/Ocolut® Combi за възрастни и Околут/Ocolut® за най-малките.

Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите при профилактика на късогледство и други често срещани зрителни смущения. Съдържа четири от най-мощните зрителни протектори – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те имат мощно антиоксидантно действие като оказват защита на ретината и макулата срещу увреждащото действие на свободните радикали.

Околут подпомага зрението и очното здраве на малчуганите. Особено препоръчителен е за прием при висок риск от зрителни нарушения. Съдържа високопречистени очни пигменти без добавени консерванти и овкусители и е напълно безвреден.

borola