астаксантин

Учените отдавна са доказали ползите за очното здраве и антиоксидантните свойства на естествените пигменти, наречени каротеноиди. Но наскоро във фокуса на редица научни публикации попада един конкретен каротеноид, благодарение на своите удивителни антиоксидантни качества. Става въпрос за астаксантин, който има 10 пъти по-силни антиоксидантни свойства от други очни пигменти.

Какво представлява астаксантин?

Астаксантин е естествен оранжево-червен пигмент (каротеноид), който се среща във водорасли, скариди, омари, раци и сьомга.

Откъде произлиза астаксантин?

Астаксантин се получава от зелените микроводорасли Haematococcus pluvialis. Те произвеждат големи количества астаксантин, когато са в неблагоприятно състояние – например при излагане на UV-лъчи, на което се дължат и неговите силни антиоксидантни свойства. Животните, които консумират тези водорасли, абсорбират астаксантин в организма си, на което се дължи и техният ярко червен или оранжев цвят. В дивата сьомга се съдържа между 26 и 38 мг астаксантин на килограм.

Как се усвоява от организма?

Астаксантин е мастноразтворима субстанция, което означава, че се абсорбира по-добре, когато се консумира с храна, богата на полезни мазнини. Когато се поглъща, астаксантин се усвоява и абсорбира по начин, подобен на този на мазнините.
Клинични проучвания доказват, че пигментът се намира във всички тъкани, с изключение на сърцето. Подобно на другите каротеноиди, астаксантин има ограничена абсорбция от организма и не е установена токсичност от приема на по-големи дози.

Антиоксидантни свойства на астаксантин

Астаксантин притежава 10 пъти по-силни антиоксидантни свойства от бета-каротин и е 100 пъти по-мощен от витамин E.
Структурата на астаксантина му дава възможност да се простира в клетъчните мембрани или да премине извън тях, което му позволява да ги защитава отвътре и извън клетката.

Астаксантин предпазва очите от възпаления

Доказано е, че каротеноидите защитават ретината от оксидативния стрес. А скорошно проучване показва, че астаксантин е способен да премине кръвната бариера, да упражни своя антиоксидантен ефект и да спре увреждането на ретината, предпазвайки фоторецепторите от дегенерация.

Астаксантин намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация и предпазва очите от негативното въздействие на свободните радикали. Тъй като не се синтезира и не се складира в организма, е важно да се приема допълнително чрез храната или чрез природни продукти.

Най-новият натурален продукт от фамилия Околут, който комбинира в себе си четирите най-ценни очни пигменти (лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин), е Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен природен офталмопротектор, който осигурява цялостна грижа за очите и зрението.

borola