за очите

Грижите за очите са изключително важни не само за овладяване на зрителните нарушения, но и за превенцията им. След 40-годишна възраст в организма настъпват неизбежни промени, които се отразяват негативно на очите и зрението ни. Естественото отслабване на зрението с развитие на далекогледство се означава като пресбиопия, или старческо далекогледство. Именно пресбиопията е основното проявление на “стареенето” на окото и неговите структури.

Много наши навици може да имат негативни за очите последствия, да ускорят естественото им стареене и да доведат до преждевременна пресбиопия. От съществено значение е да се познават тези навици и навреме да се вземат превантивни мерки за минимизиране на влиянието им върху зрението.

Вредни за очите навици, които ги състаряват преждевременно

Често разтъркване на очите. Деликатната кожа около очите е сред първите зони на тялото, които показват признаци на стареене. Редовното разтъркване на очите ускорява стареенето на кожата, може да доведе до раздразнението и инфектирането й, които да засегнат и структурите на окото.

Пренебрегване на слънчевите очила. Директното излагане на очите на УВ-лъчението е най-мощният фактор, водещ до преждевременното им състаряване и влошаване на зрението. Последствията за очите се изразяват в развитие на фотокератит, катаракта, макулна дегенерация и други зрителни заболявания.

Тютюнопушене. Токсичните съставки на цигарения дим имат негативно влияние върху всеки орган на тялото, включително върху структурите на окото. Прекомерното тютюнопушене в младежка възраст е причина за преждевременна поява на очни заболявания, характерни предимно за възрастни хора, като макулна дегенерация, увеит, перде на окото и др.

Диети, осигуряващи непълноценно хранене. Липсата на есенциални за очите продукти в хранителния режим също може да доведе до преждевременни зрителни нарушения. Задължителен е редовният прием на цветни плодове и зеленчуци, които да осигурят необходимите пигменти, антиоксиданти и витамини за очи. Те са основният гарант за поддържане младежката острота на зрението и очното здраве.

Лишаване от достатъчно сън. Липсата на сън е сред най-значимите фактори, ускоряващи процесите на стареене, в това число и на очите.

Отлагане посещението при офталмолог. Много малко хора се решават на профилактичен очен преглед. От друга страна, много хора не търсят помощ, дори при поява на симптоми на зрителни нарушения. Макар и бавно, стареенето и увреждането на очите неизменно прогресира и не изчезва от само себе си. Профилактични грижи за очите са важни във всяка възраст от една страна за забавяне прогресията на зрителните нарушения, от друга страна – за максималното им отлагане във времето.

Превантивна и активна грижа за очите във всяка възраст при хора от рискови групи

Хората, които са подвластни на посочените по-горе навици, попадат в рисковите групи за преждевременна поява на проблеми с очите и зрението. Това налага затягане на превантивните офталмопротективни грижи от тяхна страна.

Всеки човек от рисковите групи може да разчита на активната помощ, осигурявана от природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява пълна антиоксидантна, пигментна и съдова защита на окото. Може да се приема както превантивно за забавяне на процесите, увреждащи очите и зрението, така и като допълващо средство при лечение на различни очни заболявания.

Околут Комби е природното и доказано ефективно средство, на което да разчитате, ако ежедневните дейности създават риск от увреждане на очите и зрението ви.

borola