макулна дегенерация при млади хора

Макулна дегенерация при млади хора се развива под влияние на генетично заложени фактори. Състоянието се означава като младежка макулна дегенерация или макулна дистрофия, защото дегенеративните процеси са провокирани от недохранване на клетките на макулата. Още за очното заболяване, развиващо се в ранна възраст, прочетете в следващите редове.

Макулна дегенерация при млади хора

Дегенерация на макулата е състояние, което обикновено се асоциира с възрастните хора. Дегенеративните процеси в макулата (централната зона на ретината) основно са следствие от възрастовите изменения в ретината. Затова и състоянието най-често се означава като възрастово обусловена макулна дегенерация. Очното заболяване при деца и юноши се развива в следствие от унаследяването на мутационни гени и от двамата родители. Тъй като гените са рецесивни, възможно е нито един от родителите да не страда от макулна дегенерация. Едновременното унаследяване на двата рецесивни гена при детето обаче води до неизбежна проява на очното заболяване.

Най-честата форма на макулна дегенерация в младежка възраст е т.нар. болест на Щаргард. Тя засяга 1 на около 10 хиляди младежи. Еднакво разпространена е сред момчета и момичета. Най-голямата група на диагностицираните с макулна дегенерация младежи е между 16 и 18-годишна възраст.

Симптоми на болест на Щаргард

Генетичната мутация при болест на Щаргард води до недостатъчен пренос на хранителни вещества към клетките на макулата. Имайки предвид, че макулата е отговорна за централното зрение, то първите симптоми на макулна дегенерация при младежи са свързани с:

  • слабо централно зрение
  • нарушена острота на зрението (намален визус)
  • трудно различаване детайлите на обектите в зрителното поле
  • загуба на цветно зрение (цветна слепота)

Младежите, страдащи от болест на Щаргард, рядко губят напълно зрението си, защото периферната му част остава почти незасегната.

Превенция и допълващо лечение на макулна дегенерация при млади хора

Генетично обусловената макулна дегенерация при младежи прогресира бавно, но неумолимо и последствията върху зрението са трайни. От ключово значение е навременната реакция, която може да помогне за профилактика на дегенеративните процеси. Те обхващат фоточувствителните клетки в макулата, означавани като колбички и пръчици. Крайният резултат е свързан с дистрофия – намаляване притока на хранителни вещества към тях, включително на незаменимите пигменти за очи.

За превенция и допълващо лечение на макулна дегенерация се препоръчва приемът на природния продукт Околут Дуo/Ocolut® Duo. Той съдържа комбинация от двата основни пигмента за очи – лутеин и зеаксантин. Те се натрупват в макулата и забавят дегенеративните процеси в нея. Околут Дуо е наложен и доказано ефективен продукт, първи избор на офталмолозите за овладяване на макулна дегенерация и пигментен ретинит.

borola