Side Menu

Последни публикации

макулна дегенерация

Макулна дегенерация – фази на развитие

Макулната дегенерация, често срещана и като възрастово обусловена макулна дегенерация, е очно заболяване, което се среща повече при хора в напреднала възраст, но е възможно да засегне и много по-млади хора. То се характеризира с нарушение в централното зрение и не засяга периферното зрение.

Основни предпоставки за развитие на заболяването са честото излагане на оксидативен стрес, тютюнопушене, висок холестерол, излагане на ултравиолетова светлина, прекомерна консумация на захар и мазнини, генетична предразположеност, сърдечни заболявания и напредването на възрастта, вследствие на които се наблюдава дегенеративна промяна в деликатната структура на макулата.

Тези ранни стадии на развитие на заболяването включват и изтъняване и натрупване на малки зони с отпадни продукти, познати като друзи. Те могат да бъдат забелязани по време на преглед от офталмолог. Появяват се като бели или жълти отлагания по макулата. В действителност друзите се намират под прозрачния слой на ретината.

Тази фаза на атрофия на макулата се нарича суха макулна дегенерация. Тя обикновено протича в лека форма. Това е началният стадий на очното заболяване. Офталмолозите могат да предвидят доколко съществува вероятност за влошаване на състоянието чрез броя и размера на друзите и зоната на атрофия.

Как се развива крайната фаза на заболяването макулна дегенерация?

Ретината се състои от повече от един слой. Най-външният се нарича choriocapillaris. При здраво око този най-външен слой осигурява храна за ретината чрез своята „преплетена мрежа“ от кръвоносни съдове. Но при макулна дегенерация, по тънката, разделяща мембрана между ретината и слоя choriocapillaris, позната като мембраната на Брух, се образуват пукнатини или дупки.

По неизвестни досега причини през тези пукнатини започва да преминава мрежа от кръвоносни съдове, които достигат до ретината. Но това не са нормални кръвоносни съдове, а „плетеница“ от фини и крехки капиляри, които често се пукат и кървят. Познати са като неоваскуларни кръвоносни съдове. Едно от веществата, които предизвикват този процес, е съдовият ендотелен растежен фактор (VEGF).

Кървенето и течностите, които излизат от съдовете, може да предизвикат внезапни и тежки увреждания на ретината и макулата. На зрението това може да се отрази чрез замъгляване или изкривяване на изображението, както и поява на черно или сиво петно в средата на зрението. Това състояние е известно като влажна (ексудативна) макулна дегенерация.

Ефективни средства за предотвратяване на макулна дегенерация

За необходимата здравина и плътност на пигментния слой на ретината допринасят ценните и есенциално важни очни пигменти лутеин и зеаксантин. Но тъй като човешкият организъм не ги произвежда, е необходимо да си ги набавяме допълнително.

За да се намали рискът или да се предотврати нежелано прогресиране на макулна дегенерация, се препоръчва приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Продуктът е със 100% натурален състав и притежава силни антиоксидантни свойства, които неутрализират негативното въздействие от свободните радикали, увреждащи ретината и макулата.
Създаден по иновативна и уникална по рода си технология под формата на растителни капсули (VGcaps), Околут Дуо е подходящ за вегетарианци и вегани и е напълно безопасен за продължителна употреба.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar