етапи на макулна дегенерация

Фокусът в настоящата статия е поставен върху основните етапи на макулна дегенерация. Преди да видите кои са те обаче, си припомнете какво се крие зад диагнозата „макулна дегенерация“.

Накратко за макулна дегенерация

Макулна дегенерация е коварно очно заболяване. Характеризира се с нарушение в централното зрение. Периферното зрение обикновено остава незасегнато. Заболяването се среща се най-вече при възрастни, но е възможно да засегне и млади хора. Основни предпоставки за развитието му са:

  • оксидативен стрес
  • тютюнопушене
  • висок холестерол
  • излагане на ултравиолетова светлина
  • прекомерна консумация на захар и мазнини
  • генетична предразположеност
  • сърдечни заболявания
  • напреднала възраст

Етапи на макулна дегенерация

Ранният стадий на заболяването се нарича суха макулна дегенерация. Той включва изтъняване на макулата и натрупване на малки зони с отпадни продукти, познати като друзи. Това са бели или жълти отлагания по макулата, които се намират под прозрачния слой на ретината.

Влажната или ексудативна макулна дегенерация е късният стадий на макулна дегенерация. Нека разберем повече за тази тежка фаза на заболяването!

Най-външният слой на ретината се нарича choriocapillaris. При макулна дегенерация по тънката, разделяща мембрана между ретината и слоя choriocapillaris, позната като мембраната на Брух, се образуват пукнатини или дупки. През тях започва да преминава мрежа от кръвоносни съдове, които достигат до ретината. Това не са нормални кръвоносни съдове, а „плетеница“ от фини и крехки капиляри, които често се пукат и кървят. Известни са като неоваскуларни кръвоносни съдове. Кръвта и течностите, които излизат от тези съдове, могат да предизвикат внезапни и тежки увреждания на ретината и макулата. Възможно е зрението да се замъгли, наблюдаваният образ да се изкриви и да се появи тъмно петно в центъра на зрителното поле.

Ефективно природно средство за забавяне или стопиране развитието на основните етапи на макулна дегенерация

За да се предотврати нежелано прогресиране на макулна дегенерация, се препоръчва приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Продуктът е със 100% натурален състав, не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Притежава силни антиоксидантни свойства, в резултат на което неутрализира негативното въздействие на свободните радикали и предпазва ретината и макулата от увреждане.

Околут Дуо е създаден по иновативна и уникална по рода си технология. Предлага се под формата на изцяло растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегетарианци и вегани. Има отлична поносимост и е напълно безопасен за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната. Цената е достъпа, а ефектът – гарантиран.

borola