късогледство митове

Късогледство е зрително смущение, за което се носят митове и легенди. В следващите редове ще опровергаем едни от най-разпространените от тях. Но преди това нека научим повече за често срещания зрителен проблем.

Повече информация за късогледството

Късогледство или миопия е зрителна аномалия, която се дължи на комплекс от фактори, свързани с наследствената обремененост и начина на живот. След фамилната предразположеност, работата от много близко разстояние е една от основните предпоставки за развитие на миопия. При продължителна работа в близък план фокусиращият мускул вътре в окото се „заключва“ в състояние за близко фокусиране. С времето това води до перманентно късогледство или анормално удължаване на окото. Специалистите смятат, че силно предразполагащ фактор за развитие на късогледство е и продължителното време, прекарано пред монитора или екрана на електронните устройства. Според офталмолозите това е и причината за нарастващия брой на хората с късогледство в световен мащаб. Тревожните прогнози сочат, че до 2050 г. половината от световното население ще страда от миопия.

Социалната значимост на късогледството създава необходимостта от добра информираност относно характера на зрителното смущение и начините за подобряване на зрението и очното здраве.

Най-разпространените митове за късогледство

Късогледството е резултат от това как използваме очите си, следователно можем да контролираме развитието му

Подобно на други състояния късогледството се развива в резултат на комбинация от наследствени и външни фактори.

Носенето на очила при четене и работа на близко разстояние може да предотврати появата на късогледство

Няма достатъчно убедителни научни данни, които да доказват, че носенето на очила за четене предотвратява появата на късогледство или забавя прогресията му.

По-добре е да носите очила с по-малък диоптър, за да може очите ви да работят по-ефективно

Научно доказано е, че това предположение е невярно.

Контактните лещи могат да предотвратят появата на късогледство или да забавят развитието му

Според последни проучвания се демонстрира забавяне на развитието на състоянието при някои засегнати от късогледство. Обяснението е, че това се дължи на разликата във фокуса между центъра на ретината и периферията на ретината.

Пълна пигментна и съдова защита за очите при късогледство

Истината е, че има природен протектор за очи, който благоприятно повлиява остротата на зрението и очното здраве при късогледство. Офталмолозите съветват при миопия или повишен риск от развитие на късогледство да се доверите на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е мощен офталмопротектор с изцяло естествен произход. Той комбинира в себе си всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на балансираното съчетание на активните съставки приемът му осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Околут Комби защитава ретината, макулата и кръвоносните съдове на окото и предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Отличава се с висок профил на ефективност при превенция и подпомагащо лечение на зрителни смущения и очни заболявания.

borola