Фотофобия

Всеки човек има някаква степен на чувствителност към светлина, но фотофобията се изразява в необичайна нетърпимост към светлинни източници. Повечето части на окото възприемат светлината по различен начин, затова е трудно да се диагностицира състоянието.

Дискомфортът при диагностицирана фотофобия може да се появи както при наличие на слънчева светлина, така и вследствие на флуоресцентна или друга изкуствена светлина. Хората, които страдат от това очно смущение, обикновено присвиват очи, когато има някакъв източник на светлина. Може дори да изпитат болка или да се появи сълзене. И колкото по-силна е светлината, толкова по-голям е дискомфортът. В някои случаи фотофобията може да е съпроводена и от главоболие.

Предразполагащи фактори за поява на фотофобия

Светъл цвят на очите

Светлите очи са по-чувствителни и реагират на силна дневна или изкуствена светлина. Основна причина за това е че имат по-малко пигмент в сравнение с по-тъмните очи.

Конюнктивит (розово око)

Това е възпаление на лигавицата, която покрива бялата част на окото (без роговицата), което понякога се свързва с алергии. Алергичният конюнктивит може да причини чувствителност към светлината.

Износване на роговицата

Увреждането на повърхностния слой на роговицата може също да доведе до фотофобия. Това може да е в резултат на леко нараняване, проблем с контактните лещи или наличието на песъчинки в окото.

Други предразполагащи фактори за фотофобия и ефективно решение

Свръхчувствителност към светлината може да се дължи и на инфекция или възпаление на очите, вирус, главоболие или мигрена. Справянето с първоизточника на проблема може значително да подобри състоянието. Посъветвайте се с вашия оптометрист относно употребата на антирефлексни, анти-UV лещи или поляризирани слънчеви очила. Те помагат да защитите очите си от слънчевата и изкуствената светлина.

Друг ключов елемент от справянето с проблема е приемът на важни за зрението очни пигменти. Такива са антиоксидантите и мощни протектори на зрението лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които трудно успяваме да си набавим чрез храната в достатъчни количества.

Затова, особено през пролетния и летния сезон, когато слънцето грее силно, специалистите препоръчват на хората с фотофобия да приемат продукти от серия Околут и най-вече Околут Комби/Ocolut® Combi, който съчетава в себе си четирите най-ценни зрителни пигменти и антиоксиданти. Тези вещества имат доказано благоприятно въздействие при подобни състояния, тъй като имат способността да поглъщат слънчевите лъчи и да неутрализират негативния им ефект върху зрението при хора с чувствителност към светлината и не само. Друг позитивен ефект от продукта е че подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите.

borola