симптоми на макулна дегенерация

Разпознаването на основните симптоми на макулна дегенерация е основна предпоставка за получаване на навременна помощ. Преди да ви запознаем с тях обаче, ще припомним какво представлява макулна дегенерация.

Накратко за макулна дегенерация

Макулната дегенерация е патологично състояние, при което е нарушено централното зрение, а периферното – запазено. Развива се бавно и незабележимо. Първите симптоми често остават незабелязани, което пречи на ранното диагностициране и адекватното лечение. В началния етап на заболяването се наблюдава намаляване на зрението на едното око. След известно време се нарушава зрението и на здравото око.

Основните симптоми на макулна дегенерация

Замъглено зрение – сред най-честите ранни симптоми на макулна дегенерация

Неясното виждане е един от главните симптоми на макулна дегенерация. То се дължи на увреждане на фоторецепторните клетки. Мъчно се различават буквите и цифрите. Зрението се адаптира трудно към промени в осветеността на средата.

Разстройства на цветоусещането

Засегнатите от макулна дегенерация срещат трудности при различаване на цветовете. В началото трудностите са преодолими. С напредване на заболяването проблемите с цветовете се задълбочават.

Петна в зрителното поле

Засегнатите от макулна дегенерация виждат малки тъмни петна в центъра на зрителното поле. С течение на времето петната увеличават размера си. Зрението около тях остава незасегнато.

Изкривяване на образите – един от късните симптоми на макулна дегенерация

Един от първите по-сериозни симптоми, сигнализиращ за напредване на макулната дегенерация, е възприемането на правите линии в централното зрително поле като вълнообразни.

Висококачествен природен продукт, способен да предотврати посочените симптоми на макулна дегенерация и дори да забави развитието на коварното очно заболяване

Резултатите от редица проучвания сочат, че високите нива на основните очни пигменти лутеин и зеаксантин имат способността да забавят развитието на макулна дегенерация.

Установено е, че приемът на 20 mg лутеин дневно може да възвърне нормалната структура на макулата (централната част на ретината) при вече започнали дегенеративни промени. За постигане на оптимален ефект е необходимо да се приема и зеаксантин в достатъчно висока доза.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е комплексен продукт с оптимално количество на двата очни пигмента лутеин и зеаксантин. Всяка негова капсула съдържа 20 mg чист лутеин и 1500 μg зеаксантин. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие. Благодарение на перфектния синхрон помежду те способстват за доброто зрение.

Освен че е ефективен, Околут Дуо е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Иновативната технологична форма, в която се предлага – VGcaps (растителни капсули), го превръща в идеален избор за вегетарианци и вегани. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

borola