Tютюнопушенето уврежда зрението

Специалистите офталмолози твърдят, че проблемите със зрението, вследствие на тютюнопушенето, произтичат от клетъчното увреждане, в резултат от действието на свободните радикали. Те причиняват така нареченият “оксидатантен стрес”. Димът от цигарите съдържа освен това метални йони и кадмий, които се отлагат в очните лещи.

Скорошно проучване в Университетската болница в Оребро, Швеция доказва, че употребата на цигари увеличава опасността от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта, криещи риск от ослепяване.

Няколко други проучвания целят да установят дали спирането на тютюнопушенето може да постигне намаляване на риска от загуба на зрението.

Изследователите откриват зависимост между тютюнопушенето. Резултатите показват, че ако пушим по 15 цигари всеки ден рискът от катаракта се увеличава с 42%.
Според същото проучване отказът от тютюнопушенето, намалява наполовина рискът от развитието на катаракта и маклулна дегенерация с течение на времето.
Според Биригита Линдблад, един от авторите на това проучване, колкото по-интензивно се пуши, толкова по-дълго време ще е необходимо за предотвратяване на опасността от проблеми със зрението след като са отказани цигарите.

Ето защо за запазване на доброто зрение е препоръчително тютюнопушенето да бъде сведено до минимум или да се ограничи напълно. Проучвания показват, че високият прием на лутеин и зеаксантин е изключително подходящ за профилактика на очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация при рискови групи, каквито са пушачите. Природният продукт Околут Дуо съдържа високо количество от двата очни пигмента – 20 мг лутеин и 1500 мг зеаксантин. Те имат повишена антиоксидантна активност, неутрализират увреждащото действие на свободните радикали и предпазват очните клетки от него. Доказано е, че приемът на активните съставки на Околут Дуо намалява риска от катаракта с 22% при жените и с 19% при мъжете. Околут Дуо се приема при вече настъпили увреждания на зрението или при наличие на рискови фактори, какъвто е тютюнопушенето. Околут Дуо се приема по 1 VG капсула дневно след хранене.

borola