храни за добро зрение

Според специалистите, консумирането на определени храни за добро зрение е ключова стъпка при превенцията на зрителни смущения и очни заболявания. Факт е, че храната, която приемаме, има огромно значение за здравето ни. Начинът ни на хранене може да предизвиква или успешно да овладее някои от най-често срещаните заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми. В тази връзка, храните, които ежедневно влизат в нашето меню, играят важна роля за състоянието на очното ни здраве. За да бъдем максимално полезни сме подготвили списък от храни с благотворно действие върху очите и зрението. Непременно ги добавете към дневния си режим на хранене!

Най-полезните храни за добро зрение

Морковите неслучайно се асоциират със здрави очи и остро зрение. Те са богати на бета каротин, който е прекурсор на витамин А. Дефицитът на важния витамин се свързва с намалена зрителна острота на тъмно и развитие на нощна слепота.

Ядките и семената са богати на друг витамин – токоферол (витамин Е). Той е важен антиоксидант, който подпомага очните клетки в борбата с вредата от свободните радикали.

Пълнозърнестите храни, скаридите и мидите са богат източник на цинк, който помага за по-пълното усвояване на витамин А и други нутриенти. Консумацията на тези храни намалява риска от развитие катаракта и други очни заболявания.

Яйцата, листните и цветните зеленчуци са пълноценен източник на лутеин, астаксантин и зеаксантин. Тези три пигмента с широко действие намаляват опасността от хронични зрителни нарушения. Очните пигменти се натрупват в макулата и имат важно участие във функциите на зрителния анализатор. Действат и като антиоксиданти с цялостна клетъчно-протективна дейност.

Как да си набавим оптимално количество очни пигменти за добро зрение?

Добавянето на тези храни към дневното меню има ефективна роля за предпазване от зрителни заболявания, особено тези, провокирани от напредване на възрастта. Често обаче не можем да си осигурим необходимото количество очни пигменти само с храната. Именно в подобни случаи недостатъчният прием на полезни за зрението вещества може да се компенсира успешно с помощта на природни продукти, които ги съдържат. Най-мощните антиоксиданти и зрителни пигменти – лутеин зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, са комбинирани в състава на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е натурален офталмопротектор, който осигурява максимална пигментна и съдова защита за очите. Редовният му прием подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а от там и остротата на зрението. Защитава очите от вредното влияние на оксидативния стрес и забавя очното стареене. Натрупаните избирателно в макулата очни пигменти възстановяват плътността на макулния пигмент. Действат благоприятно за предотвратяване или допълване на лечението на най-често срещаните зрителни смущения и очни заболявания.

borola