най-честите очни заболявания

Правилната грижа за очите е ключов елемент за превенция на най-честите очни заболявания и смущения. А кои са те, как засягат зрението и как да се предпазим – ще научите в публикацията.

Седем от най-честите очни заболявания и смущения

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Очното заболяване е характерно най-вече за мъже и жени над 50 години. Дължи се на увреждане на макулата, вследствие на което се нарушава централното зрение. Може да причини частична загуба на зрението.

Катаракта

Едно от най-честите зрителни заболявания, което се отличава с намалена видимост и потъмняване на лещата. Катарактата е позната още като „перде на окото“ и прогресира при ненавременно лекуване. Вероятно е да се стигне до загуба на зрението.

Синдром на сухото око

Смущението се появява, когато окото не произвежда достатъчно слъзна течност, чиято основна функция е да поддържа влажността на очите.

Глаукома

Според съвременните схващания, терминът обединява група очни заболявания. В крайния си стадий причиняват загуба на зрението. Увреждат всяка част от оптичния нерв поради повишено очно налягане. Протичат без симптоми за дълъг период от време. В по-ранните стадии са лечими. Неглижирането им води до необратими увреждания и загуба на зрение.

Блефарит

Възпаление на клепачите и областта около очите, което може да доведе до зачервяване на склерата (бялата част на окото). Може да се усети дразнене и сърбеж в зоната около очите. Причини за развитие на блефарит могат да бъдат бактериални инфекции, акари, синдром на сухото око или кожно заболяване.

Конюнктивит

Това е едно от най-честите възпалителни заболявания на очите. Представлява възпаление на конюнктивата (лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка) и води до дразнене, сърбеж и зачервяване на окото. Може да се развие вследствие на бактериална или вирусна инфекция, или алергия.

Мътнини в окото

Образуват се вследствие на дегенеративни промени в стъкловидното тяло на окото. Развиват се малки петна, които хвърлят сянка върху ретината най-вече при ярка светлина или гледане на бял фон. Обикновено не причиняват вреда върху зрението. Ако увеличат своя размер и се появят проблясъци незабавно трябва да се посети офталмолог.

Превенция на най-честите очни заболявания и смущения с помощта на природни продукти

Важните ни зрителни органи се нуждаят от специфична грижа и мощна протекция срещу увреждания и заболявания. За да покрият тези цели са създадените природните офталмопротектори от фамилия Околут.

Продуктите Околут защитават очите и зрението чрез рационалните си комбинации от важни очни пигменти и антиоксиданти. За превенция и поддържаща терапия на изброените очни заболявания и смущения при възрастни се препоръчват Околут Дуо/Ocolut® Duo и Околут Комби/Ocolut® Combi.

Най-висок профил на защита срещу макулна дегенерация осигурява Околут Дуо. За профилактика на катаракта, глаукома и най-разпространените очни смущения се доверете на Околут Комби. И двата продукта са прецизно разработени, пречистени до съвършенство и напълно безопасни.

borola