Последни публикации

7 от най-често срещаните проблеми с очите

проблеми с очитеПравилната грижа за зрението е един от ключовите елементи за превенция на очни заболявания и избягване на евентуални проблеми с очите.
Днес проблеми с очите засягат все повече хора, най-вече с напредване на възрастта. За щастие голяма част от тях могат да бъдат успешно предотвратени и излекувани. Ето кои са едни от най-често срещаните зрителни нарушения.

7-те най-чести проблеми с очите

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Това очно заболяване е характерно най-вече за мъже и жени над 50 години. Дължи се на увреждане на макулата, вследствие на което се стига до нарушено централно зрение и частична загуба на зрението.

Катаракта

Едно от най-честите зрителни заболявания, което се отличава с намалена видимост и потъмняване на лещата. Познато е още като „перде на окото“ и при ненавременно лекуване състоянието се влошава, като е вероятно да се стигне до загуба на зрението.

Синдром на сухото око

Този проблем се появява, когато окото не произвежда достатъчно слъзна течност, чиято основна функция е да поддържа влажността на окото.

Глаукома

Този термин се използва за състояние, което обединява група очни заболявания, които водят до загуба на зрението в своя краен стадий. Уврежда се всяка част от оптичния нерв заради повишено очно налягане. Състоянието протича без симптоми за дълъг период от време. В по-ранните стадии е лесно лечимо, но ако бъде пренебрегнато и нелекувано може да доведе до трайна загуба на зрението.

Блефарит

Възпаление на клепачите и областта около очите, което може да доведе до зачервяване на склерата (бялата част на окото). Може да се усети дразнене и сърбеж в зоната около очите. Причини за развитие на блефарит могат да бъдат наличието на бактериална инфекция, домашна прах (акари), синдром на сухото око или кожно заболяване (екзема).

Конюнктивит (розово око)

Това е едно от най-честите възпалителни заболявания на очите. Представлява възпаление на конюнктивата (лигавицата, която покрива предната част на очната ябълка) и води до дразнене, сърбеж и зачервяване на окото. Конюнктивит може да се причини от инфекция с бактерия или вирус, както и от алергия, мръсни ръце и др.

Мътнини в окото

Образуват се вследствие на дегенеративни промени в стъкловидното тяло на окото. Развиват се малки петна, които хвърлят сянка върху ретината най-вече при ярка светлина или гледане на бял фон.
Обикновено не причиняват вреда на зрението, но могат да станат причина за посещение при специалист, ако увеличат своя размер и се появят проблясъци.

Превенция на проблеми с очите с помощта на природни продукти

Грижата за очите трябва да се прави на няколко нива – чрез предпазване от вредното въздействие на околната среда и оксидативния стрес, водене на здравословен начин на живот, редовен прием на полезни за очите храни и допълнително стимулиране на доброто зрение чрез прием на очни пигменти и антиоксиданти, които защитават зрението и подобряват зрителната острота. Най-ценните от тях могат да се набавят чрез прием на продуктите от фамилия Околут. За превенция и лечение на редица очни заболявания при възрастни се препоръчват офталмопротективните средства Околут Дуо/Ocolut® Duo и Околут Комби/Ocolut® Combi.

0 коментара

0
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.