сухи очи през зимата

Сухи очи през зимата е зрителен проблем, който се появява най-често през студените месеци. Сухотата в очите е състояние, което е израз на недостатъчно производство на слъзна течност. При някои хора дори се появява временно замъгляване на зрението или усещане за чуждо тяло в окото. Офталмолозите съветват хората, страдащи от сухота в очите, да вземат своевременни мерки за овладяване на състоянието. Те алармират, че неглижирането на проблема може да доведе до отслабване на зрението. Кои са причините за сухотата в очите и какви мерки да предприемете, за да се справите с нея, научете в текущата публикация.

Сухи очи през зимата – основни причини за поява на офталмологичния проблем

Вятърът и ниските, често отрицателни температури през зимата, са съпроводени от недостатъчна влажност на въздуха, което, освен кожата, изсушава и очите. Освен това, в опитите си да се спасим от студеното време се отопляваме с различни уреди, които допълнително изсушават въздуха в помещенията. Използването на климатик или парно в автомобила също може да изсуши повърхността на очите, особено ако въздушната струя е насочена към лицето.

Небалансираният режим на хранене и недостатъчната хидратация на организма също възпрепятстват естествената лубрикация на окото.

Хората, чиято работа е свързана с прекарване на продължително време пред компютъра, са предразположени към развитие на синдром на сухото око. Ежедневното взиране в монитора доказано намалява производството на слъзна течност и е една от водещите причини за сухота в очите. В комбинация с неблагоприятните зимни фактори сухотата в очите се превръща в един от най-честите проблеми със зрението през студеното полугодие.

Естествени решения за овладяване на сухотата в очите през зимните месеци

През студените месеци е важно да отоплявате постепенно помещенията като не поддържате твърде високи температури. Целта е да не се изсушава драстично въздуха.

Режимът на хранене е добре да включва пресни плодове и зеленчуци, както и полезни антиоксиданти от зеленолистни зеленчуци. Есенциалните мастни киселини от студеноводни риби, както и цинкът в ядките и пълнозърнестите храни, също са особено ценни за зрението. Оптималната хидратация е ключов елемент за овладяване на сухотата в очите.

Природното решение при сухота в очите, препоръчвано от българските офталмолози е Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е натурално средство, което съдържа мощни протектори на зрението и осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. В съчетание с TриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ се постига овлажняване и повишаване на слъзната секреция на окото. Комбинацията от двата продукта е особено препоръчителна при работа с компютър и синдром на умореното око. И двете природни средства са подходящи за продължителна употреба като нямат противопоказания.

borola