Последни публикации

Сухота в очите през зимните месеци – причини и решение

сухота в очитеСухота в очите е състояние, което се появява вследствие на недостатъчно производство на слъзна течност в окото, т.е. окото е по-сухо от обикновено.

Въпреки че сухотата в очите може да е в резултат на някои здравословни проблеми като диабет, ревматоиден артрит или болест на Паркинсон, нерядко зимните условия и студеното време също причиняват сухота в очите. Може да се каже, че това е един от най-честите проблеми със зрението през зимата. При някои хора дори се появява временно замъгляване на зрението или усещане за чуждо тяло в окото.

Причини за сухота в очите през зимата

Вятърът и ниските, често отрицателни температури през зимата са съпроводени от недостатъчна влажност на въздуха, което, освен кожата, изсушава и очите. Освен това, в опитите си да се спасим от студеното време се отопляваме с всевъзможни средства, които допълнително изсушават въздуха в помещенията. Използването на климатик или парно в автомобила също може да изсуши повърхността на очите, особено ако е насочено към лицето. Резултатът от това е суха заобикаляща ни среда и сухи очи.

Режимът на хранене и достатъчната хидратация на организма също са от значение за естествената лубрикация на окото. Освен това през зимата усещането за жажда е сравнително притъпено и се приемат много по-малко течности в сравнение с летните месеци.

Отделно за хората, които работят на компютър се появява още една сериозна предпоставка за развитие на синдром на сухото око. Ежедневното взиране в монитора доказано намалява производството на слъзна течност и е една от водещите причини за сухота в очите целогодишно. В комбинация с всички други зимни предпоставки сухотата в очите не случайно е един от най-честите проблеми със зрението.

Решение за сухота в очите през зимните месеци

На първо място е важно да се постигне постепенно отопляване на помещенията и да не се поддържат твърде високи градуси. Целта е да не се изсушава драстично въздуха. Освен това е наложително да се приема достатъчно количество вода, дори организмът да не изпитва жажда.

Режимът на хранене е добре да включва пресни плодове и зеленчуци, както и полезни антиоксиданти от зелени листни зеленчуци. Есенциалните мастни киселини от студеноводни риби, както и цинкът, съдържащ се в ядите и пълнозърнестите храни, също са особено ценни за зрението.

Друг рационален избор е приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi – натурално средство, което съдържа мощни протектори за зрението и осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите.
В комбинация с TриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ се постига достатъчно овлажняване и повишаване на слъзната секреция на окото. И двата продукта са подходящи за продължителна употреба и са напълно натурални.

0 коментара

0
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.