възрастова макулна дегенерация информация

В текущия материал сме подготвили полезна информация за едно от най-значимите в световен мащаб очни заболявания – възрастова макулна дегенерация.

Важни факти и полезна информация за очното заболяване възрастова макулна дегенерация

Възрастово обусловената дегенерация на макулата е една от основните причини за намаляване и загуба на зрение при хората над 60 години. Доклади на Световната здравна организация върху проблемите със зрението показват, че повече от 3 милиона души губят зрението си в следствие на развитие на възрастова макулна дегенерация. Това представлява общо 10% от хората по света, загубили зрението си. Единствено катарактата, глаукомата и усложненията на трахомата са по-често срещани от дегенерация на макулата.

В САЩ ежегодно се диагностицират около 200 хил. нови случаи на макулна дегенерация. В Германия – 50 хил. годишно, а във Великобритания – 26 хил. У нас още няма проучване относно честотата на очното заболяване, както и съотношението между двете му форми – „суха“ и „влажна“ макулна дегенерация.

Риск от възрастово обусловена макулна дегенерация и ясни сигнали за развитието ѝ

Възрастовата макулна дегенерация засяга хората над 60-годишна възраст. Редки са случаите на развитие на очното заболяване при деца и млади хора. Най-често те се дължат на наследствена обремененост.

В най-висок риск от развитие на очното заболяване попадат:

  • хората в напреднала възраст
  • хипертониците
  • пушачите
  • хората с генетична предразположеност

Сред ясно изразените симптоми на заболяването са замъглено и затруднено виждане на очертанията на предметите. Правите контури на предметите се изкривяват или накъдрят. Този симптом се нарича метаморфопсия. Следва затруднено различаване на цветовете, трудно адаптиране на очите към тъмнина и силна фоточувствителност. Тези симптоми се определят чрез известния тест „Решетката на Амслер“. С прогресиране на заболяването се наблюдава намаляване на централното зрение и зрителната острота.

Природна помощ за превенция и поддържащо лечение на възрастова макулна дегенерация

Офталмолозите съветват за ограничаване на риска от развитие на очното заболяване да се приемат по минимум 6 мг лутеин дневно. Този очен пигмент има мощно антиоксидантно действие срещу увреждащите очите свободни радикали.

За максимална протекция на зрението при риск от макулна дегенерация или при поддържащо лечение на заболяването се препоръчва прием на Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо е напълно натурален протектор на очите и зрението, съдържащ най-високо количество от важните очни пигменти лутеин и зеаксантин. Те не се синтезират в организма затова е необходим приемът им чрез офталмопротектор. Натрупват се в макулата и ретината като по този начин ги защитават от оксидативния стрес и поддържат нормалната зрителна функция.

Като природен продукт, Околут Дуо не предизвиква странични ефекти. Намира се под формата на растителни капсули, които могат да се приемат от вегетарианци и вегани. Не съдържа консерванти и изкуствени оцветители. Приема се по 1 капсула дневно за продължителен период от време.

borola