мушици пред очите

Много пациенти се оплакват от всякакви плаващи пред очите им червейчета, пеперуди, паяжини, мълнии, медузи, колелца и др.
Всеки може да ги назовава по най-различен начин, но за наше удобство, в тази статия, ще употребяваме думата “мушици”.

Мушиците пред очите представляват единични или множествени тъмни петна, които особено добре се виждат на светъл еднороден фон (бял, син).
Много хора забелязват мушиците в самото начало на тяхното появяване, след което престават да им обръщат внимание.
Тези наглед безобидни мушици, в някои случаи могат да доведат до слепота.

Причината за поява на летящите мушици, е унищожаване на стъкловидното тяло (потъмнявания, които хвърлят сянка върху ретината). Тези потъмнявания могат да се дължат на наличие на кръвни съсиреци, туморни клетки, пигмент. Колкото по-бързо до повърхността на ретината е потъмняването, толкова по-осезаеми за човека за техните сенки и толкова по-отчетливо се виждат мушиците.

При преместване на окото, мушичките се раздвижват бързо, след което бавно (в продължение на 10 секунди)се връщат обратно.
Най-често от мушици страдат хората в напреднала възраст и тези, страдащи от късогледство.

Унищожаването на стъкловидното тяло, в резултат на което се появяват мушици, може да бъде причинено от редица други причини, като:

 • нарушения в кръвообращението на главния мозък;
 • понижено и повишено кръвно налягане;
 • спазъм на съдовете на главата и очите;
 • нестабилност на съдовите стени;
 • последствия от травма на главата и очите, както и операция;
 • възпалителен процес на окото, вътреочна инфекция;
 • метаболитно заболяване;
 • често и продължително натоварване на очите;
 • тежко физическо и емоционално напрежение;
 • липса на витамини;
 • тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици;
 • заболявания на черния дроб и стомашно чревния тракт.

Често появата на летящи мушици е свързано с отлепване или разкъсване на ретината, както и с отлепване на стъкловидното тяло. В последният случай, лицето вижда т.нар. светкавица, поради образуваната в стъкловидното тяло празнота.

Ако изведнъж започнете да виждате мушици пред очите, незабавно потърсете специалист. След преглед, той ще ви подскаже възможно решение на проблема. Ако причината се крие в неразположение на други органи, може да се пристъпи към направата на пълен медицински преглед.

Как изглеждат мушичките?

Външният вид на мушиците зависи от типа деструкция на стъкловидното тяло.

 • Влакнеста деструкция на стъкловидното тяло – представлява умъртвяване и запечатване на отделни колагенови влакна, което води до влошаване на обмяната и развитието на патологични процеси в стъкловидното тяло. В този случай човек вижда паяжини, нанизи или ивици. При втечняване на стъкловидното тяло, неговите влакна могат да се слепят, образувайки разклонени преплитания, които се виждат като паяци, медузи, октоподи и др.
 • Зърнеста деструкция на стъкловидното тяло – възниква в резултат на проникване на клетки във вътрешността на стъкловидното тяло. В последствие тези клетки отмират, приемайки ясни очертания, които се виждат във формата на черни точици, кръгове, пръстени и т.н.

Лечение на мушици в очите

Практиката показва, че медикаментозното лечение не дава отлични резултати. Ако виждате неголеми потъмнявания във вид на малки черни точки, най-вероятно ще ви се назначат очни капки и витамини.
По-интензивна поява на мушици пред погледа изисква преминаване към комплексна терапия, насочена към ускоряване на метаболитните процеси в стъкловидното тяло. В някои случаи оплакванията отшумяват от само себе си, други се повлияват от лечение, но при по-голяма част от пациентите си остават.

Хирургичната операция е ефективен метод, но не е разпространена навсякъде. Свързана е с редица нежелани последствия. Понякога води и до слепота.

 • Витреолиза – неинвазивна безболезнена процедура, извършва се с помощта на лазер, която елиминира този визуален проблем.
 • Витректомия – пълно или частично отстраняване на стъкловидното тяло, а с него и мушиците. Въпреки това, за такава сериозна операция трябва да има сериозни показания.

Друг начин за справяне с мушиците пред очите, е промяна на начина на живот, което означава:
редовни занимания със спорт, отказ от употреба на алкохол и цигари, придържане към здравословна и балансирана диета, да не се напрягат очите продължително време, да се правят упражнения за очите и да се оставят да отпочинат.

Внимателно следете за вашето здраве.
В случай на заболяване се обръщайте незабавно към специалист.
Старайте се да съхраните вашето зрение за дълго време.

borola