превенция на катаракта

Мерките за превенция на катаракта трябва да бъдат предприети своевременно, за да се намали рискът от развитие на очното заболяване. Прочетете публикацията до край, за да научите кои доказано работещи стратегии за профилактика на катаракта да приложите.

Повече информация за очното заболяване катаракта

Катарактата е често срещана и представлява замъгляване и намаляване прозрачността на очната леща. Като резултат лещите на двете очи помътняват, а зрението се влошава. При катаракта уплътнението на лещата води до затруднено преминаване на светлината през нея. Очното заболяване причинява отслабване на остротата на зрението. Хората с установена катаракта описват състоянието си като гледане през замъглено стъкло.

Очното заболяване се развива с напредване на възрастта, а началните симптоми се наблюдават между 40 и 50-годишна възраст. Когато катарактата прогресиращо се влошава и не се лекува навреме, може да причини слепота. Заболяването е причина за 42% от случаите на загуба на зрение.

Повишена опасност от развитие на заболяването има при определени рискови групи хора. Сред тях са жените, хората, страдащи от затлъстяване, хората с по-тъмна кожа и очи, пушачите и хората, злоупотребяващи с алкохол. При навременна профилактика, развитието на катаракта може да бъде избегнато или отложено във времето.

Ефективни съвети за превенция на катаракта

Придържайте се към здравословен режим на хранене

За да подкрепите очното си здраве е необходимо да обогатите дневното си меню с полезни витамини и антиоксиданти. Приемът им се бори с оксидативния стрес – една от главните причини за катаракта. Добавете към дневния си режим повече морски дарове, пълнозърнести продукти, зеленолистни и ярко обагрени зеленчуци и плодове.

Преустановете вредните навици

Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол влошават зрението и увеличават риска от развитие на очни заболявания. Повишената консумация на солени и сладки храни също вреди на очното здраве и трябва да бъде сведена до минимум.

Погрижете се за очното си здраве

Старайте се да работите на подходящо осветление, да носите предпазни очила за компютър, да не се взирате в монитора прекалено дълго, без да раздвижвате очите си. Качествените слънчеви очила с висока UV защита също са елемент от профилактиката на очни заболявания и поддържане на добро зрение.

Одобреният от офталмолозите начин за успешна превенция на катаракта и подкрепа на очното здраве

Ако попадате в рисковите групи за развитие на катаракта, предпазете зрението си с прием на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е природен източник на най-мощните очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на тези очни протектори, Околут Комби осъществява пълна съдова и пигментна защита за очите. Приемът на Околут Комби забавя очното стареене, намалява негативното действие на свободните радикали и подобрява функцията на фоторецепторните клетки. Особено препоръчителен е за прием при висок риск от очни заболявания, сухота и умора в очите, повишено очно налягане и ретинопатии. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене.

borola