упражнения за подобряване на зрението

Офталмолозите споделят, че в практиката си редовно препоръчват на пациентите упражнения за подобряване на зрението и очното здраве. Зрителната острота е своеобразен индикатор за качеството на зрението. Поради фундаменталното ѝ значение ще обърнем специално внимание на полезните практики, които спомагат за нейното подобряване.

Упражнения за подобряване на зрението и здравето на очите

Метод за релаксация

Упражнението е особено подходящо за отмора на очите след дългия работен ден в офиса. Освен че подобрява зрителната острота, практикуването му понижава прага на светлинна чувствителност. Изпълнението му изисква усамотение на тихо и спокойно място. Дланите на ръцете енергично се разтриват една в друга, докато се затоплят. Очите внимателно се покриват с вътрешната страна на ръката. Дишането е равномерно. Съзнанието – спокойно. След 2-3 минути очите бавно се отварят.

Често мигане

Бързото отпускане и вдигане на клепачите повишава влажността на очите. Предпазва ги от ярката светлина, излъчвана от екраните на компютрите, мобилните телефони и таблетите, и подпомага отделянето на сълзи. Състои се в последователно редуване на широко отваряне и силно затваряне на очите за около 3-5 секунди. Добре е упражнението да се повтори 10-12 пъти.

Масаж с възглавничките на пръстите

Процедурата е особено подходяща за хора, страдащи от синдром на сухото око, тъй като допринася за запазване на естествената влажност на очите. Нежните масажни движения на клепачите спомагат за разстилане на т.н. слъзен филм върху повърхността на зрителния орган. В резултат дискомфортът, създаден от характерните за това неприятно състояние сухи петна, значително намалява. Препоръчително е масажът на клепачите да се прави в помещение с приглушена светлина. Важно е да не се прилага излишен натиск върху очите. Времетраенето на манипулацията варира между 8-10 секунди за всяко око. Правят се 8 повторения.

Кръгови движения

Извършването на кръгови движения с очните ябълки не само подобрява зрителната острота, но и предотвратява увреждането на роговицата и макулата. Намалява умората на очите и увеличава вътреочната циркулация. Упражнението започва с бавно отместване на очите по посока на часовниковата стрелка. Движението се повтаря 21 пъти. След 30 секундна почивка цикълът се повтаря, но този път в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Мощно природно средство за подобряване на зрението

Връщането на орловия поглед е начинание, което изисква търпение и постоянство. Добре е упражненията за подобряване на зрителната острота да се съчетаят с приема на естествени продукти с офталмопротективно действие. Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. В тази уникална комбинация, те осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите и доказано подобряват зрителната острота.

Околут Комби е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Подходящ е за прием от вегетарианци и вегани и не предизвиква странични ефекти.

borola