лутеин

Всеки, който полага грижи за зрението си, е чувал за ползите на лутеина върху очното здраве. Верни на принципа, че от повторение глава не боли, в настоящата статия ще припомним накратко защо приемът на този пигмент е толкова важен, кои са заболяванията, с които успешно се бори, и как предотвратява усложненията на някои от най-често срещаните очни болести.

Значение на лутеина за очното здраве

Лутеинът е каротеноид, известен с мощните си антиоксидантни свойства. Той обезврежда и неутрализира свободните радикали, които представляват сериозна опасност за клетките на очите. Защитава роговицата от вредното действие на ултравиолетовите лъчи, тъй като е естествен филтър на синия спектър на слънчевата светлина. Предотвратява прогресивната загуба на зрение, като се натрупва в макулата, която позволява да виждаме даден предмет в детайли. Използва се за профилактика и лечение на редица сериозни офталмологични заболявания.

Лутеин срещу макулна дегенерация

С напредване на възрастта много хора прогресивно започват да губят централното си зрение. В резултат изпитват сериозно затруднение да виждат обектите, разположени фронтално пред тях. Това е сигурен признак, че макулата им е сериозно увредена. В медицината състоянието е известно като „макулна дегенерация“ и е причина за необратима загуба на зрението при пациенти над 60-годишна възраст. Добрата новина е, че навреме диагностицирано, заболяването може да бъде овладяно по естествен начин. Редовният прием на лутеин значително намалява развитието на патологията.

Лутеин при пигментен ретинит

Пигментният ретинит е изключително рядко генетично заболяване, което засяга един на всеки 4 хиляди души в световен мащаб. Характеризира се със загуба на чувствителността на ретината към светлина. Физическите му прояви са свързани със значително отслабване на периферното, а впоследствие и централното зрение на потърпевшия. Мощното действие на лутеина го прави особено подходящ за предотвратяване прогресията на тази коварна очна патология. Благодарение на благотворния му ефект върху зрението качеството на живот на засегнатите значително се повишава.

Набавяне на лутеин по естествен начин

По ирония на съдбата лутеинът не се синтезира в организма и трябва да си го набавяме отвън. Храните, богати на незаменимия очен пигмент, са жълтъкът, царевицата, кивито, гроздето, спанакът, портокаловият сок и тиквичките. Консумацията им обаче не може да достави на очите необходимото количество каротиноид за лечение и профилактика на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Дефицитът може да се запълни само с приема на качествени природни средства. Околут Дуо/Ocolut® Duo е единственият продукт у нас, който съдържа високо количество лутеин в максимално пречистена форма. За да е пълна антиоксидантната защита на очите, той целенасочено е обогатен със зеаксантин. Оригиналната комбинация от двете активни съставки има мощно офталмопротективно действие и осигурява двойна протекция на очите и зрението.

borola