Side Menu

Последни публикации

Диабетна ретинопатия – основно усложнение при диабетици

Диабетна ретинопатия – основно усложнение при диабетици

Клиничната практика сочи, че диабетната ретинопатия е най-често срещаното съдово заболяване на ретината при страдащите от захарна болест. То представлява увреждане на кръвоносните съдове на периферната част на зрителния анализатор вследствие на усложненията в метаболитната декомпенсация. Повишеното ниво на глюкоза в кръвта води до спонтанно образуване на нови ретинални съдове. Поради крехките си стени обаче те са нефункционални и не могат да компенсират затрудненото оросяване на ретината. С времето състоянието на засегнатия се влошава и ако не се предприемат своевременни мерки за овладяването му, може да се стигне до тежки зрителни нарушения, включително слепота.

Диабетната ретинопатия в цифри

  • Диабетната ретинопатия е една от основните причини за слепота сред представителите на трудово активното население в западния свят, диагностицирано с диабет.
  • При диабетиците опасността от необратима загуба на зрението е 25 пъти по-висока в сравнение с общата популация, където рискът е минимален.
  • 95% от диагностицираните с диабет тип 1, наричан още ювенилен или инсулинозависим диабет, развиват тази тежка патология в даден етап от живота си.
  • Повече от 50% от пациентите, които се борят със захарната болест над 15 години, имат съдови изменения на ретината; 10% от тях загубват зрението си, тъй като не вземат мерки за лечение на заболяването.

Профилактика на диабетна ретинопатия

Във връзка с все по-тревожната статистика за увеличаване броя на диабетици с диабетна ретинопатия специалистите приканват засегнатите задължително да се подлагат на ежегоден профилактичен преглед на очите. За да насърчат изследванията на очното здраве при диабетиците, те напомнят, че навременната профилактика предотвратява слепотата в над 90% от случаите на увреждания на ретината. Прегледът включва провеждане на тест за зрителна острота, разширяване на зениците и измерване на вътреочното налягане (тонометрия). Така офталмологът може да определи дали пациентът има симптоми на диабетна ретинопатия като пропускливи кръвоносни съдове, едем (оток) на макулата, отлагания върху ретината, увредена нервна тъкан и патологична промяна на ретиналните съдове.

Лечение на диабетна ретинопатия

Ако резултатите от изследванията на очите отчетат наличието на диабетна ретинопатия, пациентът трябва да се подложи на адекватна терапия. От изключителна важност в лечебния подход е поддържане на съдовото здраве и снабдяването на ретината с необходимите количества пигменти и антиоксиданти. Пълна пигментна и съдова защита на очите предлага най-мощният офталмопротектор у нас Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка една от уникалните съставки на този природен продукт – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, има отношение към очното здраве, а в комбинация усилват още повече ефекта си.

borola

0 коментара

8

Коментари

avatar