диабет ретинопатия

Клиничната практика показва, че диабетната ретинопатия е най-често срещаното съдово заболяване на ретината при страдащите от захарен диабет. То представлява увреждане на кръвоносните съдове на периферната част на зрителния анализатор вследствие на усложненията в метаболитната декомпенсация (повишеното ниво на глюкоза в кръвта). На мястото на увредените ретинални съдове се образуват нови. Поради крехките си стени обаче, те са нефункционални и не могат да компенсират затрудненото оросяване на ретината. С времето състоянието на засегнатия се влошава. Ако не се предприемат своевременни мерки за овладяването му може да се стигне до тежки зрителни нарушения, включително и загуба на зрение.

Данни за диабетна ретинопатия – какви усложнения възникват при хората с диабет?

  • Диабетната ретинопатия е една от основните причини за загуба на зрение сред представителите на трудово активното население в западния свят, диагностицирано с диабет.
  • При диабетиците опасността от загуба на зрението е 25 пъти по-висока в сравнение с общата популация, където рискът е минимален.
  • 95% от диагностицираните с диабет тип 1, наричан още ювенилен или инсулинозависим диабет, развиват тежката патология в даден етап от живота си.
  • Повече от 50% от хората, борещи се със захарната болест над 15 години, имат съдови изменения на ретината; 10% от тях загубват зрението си, тъй като не вземат мерки за лечение на заболяването.

Профилактика на диабетна ретинопатия

Статистиката сочи значително увеличаване на броя на диабетици с диабетна ретинопатия. Специалистите приканват засегнатите задължително да се подлагат на ежегоден профилактичен преглед на очите. За да насърчат изследванията на очното здраве при диабетиците, те напомнят, че навременната профилактика е от изключително значение. Тя предотвратява загубата на зрение в над 90% от случаите на увреждания на ретината. Прегледът включва провеждане на тест за зрителна острота, разширяване на зениците и измерване на вътреочното налягане (тонометрия). Така офталмологът може да определи дали пациентът има симптоми на диабетна ретинопатия. Сред тях са пропускливи кръвоносни съдове, оток на макулата, отлагания върху ретината, увредена нервна тъкан и патологична промяна на ретиналните съдове.

Грижа за зрението с природна поддържаща терапия на диабетна ретинопатия

Ако резултатите от изследванията на очите отчетат наличието на диабетна ретинопатия, пациентът трябва да се подложи на адекватна терапия. От изключителна важност в лечебния подход е поддържане на съдовото здраве и снабдяването на ретината с необходимите пигменти и антиоксиданти. Пълна пигментна и съдова защита на очите предлага най-мощният офталмопротектор у нас Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка една от уникалните съставки на природния продукт – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, има отношение към очното здраве. В тази комбинация, активните съставки усилват още повече ефектите си.

Околут Комби допринася за възстановяване и протекция на ретиналните съдове, намалява пропускливостта на капилярите и уплътнява макулния пигмент. Специално препоръчвано от офталмолозите средство за профилактика и поддържащо лечение на ретинопатии. Продуктът няма противопоказания поради напълно естествения си състав.

borola