зачервени очи

Зачервените очи може да бъдат знак за сериозен проблем

На кого ли от нас не се е случвало от време на време в края на работния ден да забележи, че очите му са силно зачервени и в нередки случаи болезнени? Ако този проблем зачести обаче това може да обезпокои силно страдащия. Според специалисти зачервяването на очите е неестествено състояние, характеризиращо се със зачервяване на склерата (“бялото” на очите). Проблемът зачервени очи е налице, когато се разширят кръвоносните съдове, намиращи се в близост до очната ябълка. Зачервяването на очите възниква вследствие на фактори, въздействащи върху очните кръвоносни съдове. Проблемът може да се наблюдава както в едното, така и в двете очи. Ако зачервените очи станат обезпокоително често явление се налага да установите каква е причината за него, тъй като то може да бъде знак за сериозен проблем.

Кои са факторите, провокиращи зачервяването на очите?

Сред по-безобидните причини за зачервените очи са кашлицата, кихането, плача, безсънието, наличието на прах и/или тютюнев дим във въздуха, попадане на мигла, грим, продукт за неговото премахване, балсам или шампоан в окото, продължителна употреба на контактни лещи и капки за очи.
Една от по-сериозните причини за зачервените очи е конюнктивита. Той представлява възпаление на конюнктивата (лигавичен слой, покриващ и предпазващ предната част на окото). Проблемът възниква вследствие на бактерии, алергени, вируси и др.

Една от най-честите причини за зачервените очи може да бъде блефаритът (възпаление на клепачите). Блафаритът се дължи на лоша хигиена, повишена секреция на жлезите на клепачите, бактериални инфекции, алергични реакции и др. Изразява се в опадване на част от миглите, образуване на жълто-кафяви корички около миглите, удебеляване и зачервяване на ръбовете на клепачите, наличие на мазни люспи по клепачния ръб, след премахването на които се открива зачервена и изтънена кожа.

Сухото око е още един често срещан фактор, водещ до зачервени очи. Дължи се на намалената слъзна секреция. Сълзите имат защитни функции върху окото, състоящи се в неговото овлажняване и “смазване”. Вследствие на недостатъчното количество на отделяния слъзен секрет се стига до парене, усещане за чуждо тяло и зачервяване на очите. Ефективно решение на проблема зачервени очи в този случай е препоръчваната от много специалисти комбинация от доказано ефективни офталмологични продукти – Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Приемът на Околут Комби гарантира цялостна съдова и пигментна защита на очите. ТриОмега 1000+ е богат източник на биологичноактивна форма на Омега-3 мастни киселини и витамин Е. Двата продукта повишават зрителната острота, спомагат за овлажняването на окото и подържането на нормалните му функции.

borola