катаракта операция

Интересувате се какво може и какво не може да се прави след операция на катаракта? Тогава продължавайте да четете! В следващите редове ще ви дадем полезна информация за възстановителния период. Като за начало обаче ще припомним какво се крие за диагнозата „катаракта“.

Какво е катаракта?

Катаракта или „старческо перде” се характеризира с потъмняване на очната леща и значително понижаване на зрителната острота. Заболяването може да засегне едното или и двете очи. Според Световната здравна организация то е водеща причина за лечима слепота в световен мащаб. Среща се предимно сред възрастните. Статистическите данни сочат, че до 80-годишна възраст повече от половината хора са засегнати от катаракта или са оперирани от нея.

Кога се налага операция на катаракта?

Към оперативна намеса се пристъпва в случаите, когато зрението се влоши дотолкова, че повлиява отрицателно качеството на живот на пациента. Има различни оперативни техники. Много от засегнатите се подлагат на екстракапсулна екстракция. При този метод се отстранява съдържимото на лещата като прозрачният капсулен сак остава на мястото си. Това позволява позициониране на изкуствена леща на мястото, където се намира естествената леща, и максимално физиологично възстановяване на вътреочната рефракция.

След операция на катаракта – какво се прави и какво не?

По време на възстановителния период е необходимо спазването на следните няколко правила, с чиято помощ се подпомага възстановяването на очните структури:

  • редовни прегледи при офталмолог – контролните прегледи се осъществяват на 7 и 30 ден след операцията.
  • без търкане на оперираното око в продължение на поне 1 месец след операцията
  • избягване на физически усилия през първите няколко дни след интервенцията
  • не се препоръчва вдигането на предмети по-тежки от 15 кг поне 2 седмици след операцията
  • избягване на шофирането в първите дни след операцията
  • преустановяване гледането на телевизия в случай че окото започне да се преуморява
  • преустановяване посещението на сауна, карането на колело и плуването
  • без алкохолни напитки за период от 30 дни
  • вземане на превантивни мерки срещу грип, тъй като вирусното заболяване може да предизвика усложнения

Още една препоръка за по-бързо възстановяване след операция на катаракта

Все повече специалисти у нас препоръчват на пациентите, оперирани от катаракта да приемат природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор съдържа високи количества от основните очни пигментилутеин и зеаксантин, в комбинация с два от най-мощните антиоксиданти – проантоцианидин и астаксантин.

Приеман по време на следоперативното лечение на катаракта, Околут Комби подпомага възстановяването на зрението като подобрява светлочувствителността и размазаното виждане.

Благоприятното действие на Околут Комби се допълва от ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Той съдържа важни омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин Е. Двете съставки оказват мощен протективен и възстановяващ ефект върху очните структури.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект е препоръчително двата продукта да се приемат преди операция на катаракта и минимум три месеца след интервенцията.

borola