сухо око

Синдромът на сухо око е един от често срещаните офталмологичи проблеми. Макар и не толкова сериозно като последствия, в сравнение с други очни болести, сухото око е състояние, което изисква внимателно отношение за избягване на евентуални усложнения.

Причини за развитие на сухо око

Основната причина за поява на това оплакване е намалената секреция на слъзна течност. Това се случва естествено с напредване на възрастта и се отчита особено осезаемо при жените в климактериум (менопауза). Естественото сълзене на очите и дейността на слъзните жлези може да се възпрепятства и като следствие от приема на определени лекарства. На трето място, като причина за пониженото производство на слъзна течност се посочва продължителната работа с компютър, водеща до рядко примигване и силно напрягане на очите.
И при трите случая се стига до патологично бързо пресъхване на повърхността на очната ябълка и развитие на синдром на сухото око, проявяващ се с редица симптоми и оплаквания.

Характерни симптоми при сухо око

При намалена слъзна секреция се наблюдава много бързо изпаряване на слъзния филм, покриващ предната част на очната ябълка. Това налага нуждата от по-често примигване. Освен това се появяват характерните за синдрома на сухото око оплаквания:

– сърбеж и парене

– усещане за “пясък” в окото

– зачервяване

– дразнене при силна светлина

– събуждане със слепнали клепачи сутрин

Колкото и странно да звучи хората, страдащи от сухо око се оплакват от обилно сълзене. Дразненето и паренето в окото предизвикват рефлекторно повишаване дейността на слъзните жлези. Отделените сълзи обаче са на практика нефункционални. Те съдържат основно вода, без допълнителните съставки, поради което се изпаряват бързо и не могат да овлажнят достатъчно окото.

Как да подпомогнете естественото овлажняване на сухото око?

По мнение на много специалисти доказано решение при синдром на сухото око предлага комбинираният прием на два природни и изключително ефективни продукта – Околут Комби/Ocolut®Combi и ТриОмега 1000+/Triomega® 1000+.

Околут Комби/Ocolut®Combi осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите, а ТриОмега 1000+/Triomega® 1000+ доставя оптимално количество биологично активни омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин Е. Комбинацията от двата продукта от една страна подобрява зрителната острота, а от друга – спомага за овлажняване на очната повърхност и за поддържане нормалните функции на зрителния анализатор.

borola