витамини и минерали за добро зрение

Има много витамини и минерали за добро зрение. Вижте кои са те и направете всичко възможно, за да си осигурите приема им!

Най-важните витамини и минерали за добро зрение

Бета каротин (провитамин А) – пръв сред всички витамини и минерали за добро зрение

След като попадне в организма бета каротинът (провитамин А) се метаболизира във витамин А. Този мастноразтворим витамин подобрява нощното виждане. Предпазва окото от дразнене и напрежение. Източници на бета каротин са грахът, морковите, червените чушки, доматите, аспержите, папаята, зелето, спанакът, карфиолът, кайсиите, тиквата, пъпешът.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Този витамин предпазва от редица очни заболявания като глаукома, диабетна ретинопатия, катаракта и дегенерация на макулата. По данни на Американската оптометрична асоциация витамин C понижава опасността от замъгляване на зрението и предотвратява загубата на зрителна острота с около 20%. Според учени от Орегонския здравен и научен университет, пък укрепва ретиналните капиляри и има важна роля за правилното функциониране на ретината. Витамин C може да се набави чрез спанака, ягодите, лимоните, сладките червени и зелени чушки, броколите, боровинките, зелето, грейпфрута, кивито и портокалите.

Витамин D

Учени от Института по офталмология към Лондонския университет установяват, че витамин D има способността да намалява нивото на бета амилоид (вид белтък, отличителен маркер за стареене). По този начин забавя стареенето на очните клетки и предпазва от развитието на възрастово обусловени очни заболявания като макулна дегенерация. Приемът на витамин D е силно препоръчителен за хора с повишен риск от очни заболявания – пушачи, хипертоници, диабетици и хора с понижена зрителна острота.

Витамин Е

Този витамин предпазва от свободните радикали – основен рисков фактор за възникването на катаракта. Храните, които съдържат най-много витамин Е, са слънчогледовото олио, бадемите, доматите, спанакът, зелето, броколите, тиквата, авокадото, маслините, папаята, орехите, фъстъците, морковите, патладжанът, грахът, пълнозърнестите храни.

Цинк

Този минерал е изключително ценен за зрението. Подпомага усвояването на витамин А и усилва действието на антиоксидантите. Намалява риска от нощна слепота и макулна дегенерация. Съдържа се във фъстъците, млякото, сиренето, фасула, кафявия ориз, пълнозърнестите храни, тиквените семки, картофите, черния дроб, нетлъстото телешко месо, агнешкото месо, марулите, бразилските орехи, маслините, кивито.

Пигментите и антиоксидантите са също толкова важни за очите, колкото и изброените витамини и минерали за добро зрение

Специалистите по очно здраве напомнят, че приемът на витамини и минерали, трябва да се комбинира с този на незаменимите очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин).

Високо количество лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин се съдържат в Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият 100% натурален продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Редовният прием на Околут Комби предпазва зрението на хората, които работят интензивно пред компютър. Облекчава усещането за напрежение в очите и усилва зрителната острота. Това обаче не е всичко! Околут Комби значително понижава риска от развитие на редица очни заболявания и рефракторни нарушения.

borola