миопия при деца

Късогледство или миопия при деца е едно от най-често срещаните очни смущения при малчуганите, особено при тези в училищна възраст. То може да възникне вследствие на наследствено предразположение, прекарани заболявания (ангини, морбили) и др. Зрителната острота на страдащото от миопия дете е понижена, а предметите разположени в далечина се виждат размазано.

Тревожни са твърденията на офталмолози, според които случаите на деца с тежко късогледство се увеличават с изключително бързи темпове. Установено е, че смущението е най-разпространено в страни, в които образователният режим е интензивен. Вследствие на това децата прекарват голяма част от времето си на закрито. Късогледството изисква и носене на очила. Това може да не се понрави на детето, което допълнително създава трудности в процеса на лечение.

Може ли да се предотврати появата на миопия при деца?

Учени смятат, че детското късогледство може успешно да бъде избегнато. Според изследване на специалисти от университета в град Йорк, Англия, един от ефективните начини за това е като осигуряваме на детето повече време за игри на открито.

За да се предпазят от късогледство децата е необходимо да прекарват поне по 14 часа седмично на естествена светлина

Този факт се потвърждава още веднъж от екип специалисти от град Сидни, Австралия. Учените сравняват зрението на деца, които живеят в Сингапур, с това на малчугани, живеещи в Сидни. Оказва се, че живеещите в Австралия деца страдат по-малко от проблеми с очите от тези, които живеят в Сингапур. При проучването е установено, че децата в Сидни прекарват на открито по 13 часа седмично, докато тези в Сингапур – по 3.

Изводите от проведените проучвания показват още, че развитието на късогледство при децата не зависи от националността им, а от качеството на живот. Ето защо според видни офталмолози от различни страни, за да си осигурят ефективна защита от късогледство децата трябва да прекарват най-малко 10 часа седмично на открито.

Още един естествен начин за превенция на миопия при деца

За да повишите ефекта от игрите на открито прилагайте редовно природния продукт Околут/Ocolut®.
Околут е доказано ефективен, създаден специално за предотвратяване на коварното зрително смущение в детска възраст. Активните съставки на Околут – лутеин и зеаксантин притежават мощен офталмопротективен ефект. Те действат като сигурен “вътреочен филтър” срещу факторите, предизвикващи очни увреждания. Комбинацията от лутеин и зеаксантин неутрализира фототоксичното въздействие на ултравиолетовите лъчи и блокира увреждащото действие на свободните радикали върху макулата и ретината. Освен миопията, Околут възпрепятства и появата на редица други очни смущения в детската възраст.

borola