Side Menu

Последни публикации

Каква е ролята на лутеина за здравето на очите

Каква е ролята на лутеина за здравето на очите?

Зрението е процес, при който светлината се превръща в образни сигнали, които мозъкът разпознава и разбира. Макулата (малка област в центъра на ретината), е изградена от фоторецепторни клетки, отговарящи за преобразуването на светлината в детайлни цветни образи в мозъка. В своята структура макулата високоселективно натрупва лутеин и зеаксантин. Макулата е била характеризирана като като жълта точка от древните анатоми поради плътния й жълт цвят, който се дължи на високото количество лутеин и зеаксантин. Единствено в очите, и по специално в макулата, е концентрирано високо количество лутеин, което играе важна роля в зрението.
Учени са установили кои са основните механизми на действието на лутеина и зеаксантина. Те имат способността да абсорбират близката до UV синя светлина, и по-специално видимата синя светлина. Освен това лутеинът и зеаксантинът имат и антиоксидантната роля.

Синята светлина, и по-специално видимата синя светлина, с дължина на вълната малко над UV спектъра е с висока енергия и е най-силно увреждащата ретината и структурите на окото светлина, която не може да бъде спряна от роговицата и лещата. В същото време лещата фокусира светлината в макулата. Функцията на ретината е така устроена, че светлината първо минава през макулата – зоната с най-висока концентрация на лутеин, служещ като филтър за увреждащите светлини, и след това достига чувствителните на светлина клетки (пръчици и конуси) в окото. Метаболитните процеси в макулата, които превръщат светлинната енергия в мозъчни сигнали, имат висока интензивност и отделят увреждащи тъканите свободни радикали.

Ретината е богата на полиненаситени мастни киселини, които се оксидират лесно под влияние на свободните радикали.

Като антиоксидант лутеинът има задачата да подтиска образуването на свободни радикали и да предпазва от увреждащото им действие клетките на окото.

Тъй като лутеинът и зеаксантинът не се произвеждат от организма е необходимо те да се доставят отвън. Околут е природен продукт, източник на високо количество лутеин и зеаксантин. Той понижава риска от увреждането на макулата с 43% и осигурява дневната нужда от очни пигменти. Околут предпазва очното зрение като действа в две направления – филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на ултравиолетовите лъчи и има антиоксидантно действие. Околут предотвратява риска от макулна дегенерация и катаракта. Подобрява зрението при работа с компютър и уморени очи, при намалена зрителна острота, проблеми с нощното виждане и късогледство. Покрива дневните нужди от лутеин и зеаксантин.

Околут се приема по 1 капсула, 1-2 пъти дневно, след хранене. При деца – по 1 капсула дневно след хранене.

borola

0 коментара

2

Коментари

avatar