лутеин очи

Каротеноидният пигмент лутеин е познат още като един от най-важните елементи за поддържане на здравето на нашите очи. Как се грижи за доброто ни зрение и откъде да си го набавим – научете в следващите редове.

Функция на „витамина за очи“ лутеин

Зрението е сложен процес, при който светлината се превръща в образни сигнали, които мозъкът разпознава и разбира. Малката област в центъра на ретината, наречена макула, е изградена от фоторецепторни клетки. Те отговарят за преобразуване на светлината в детайлни цветни образи в мозъка.

В своята структура макулата високоселективно натрупва очните пигменти лутеин и зеаксантин. Единствено в очите, и по специално в макулата, е концентрирано високо количество лутеин, който играе важна роля за очното здраве и добро зрение. Той служи като филтър за увреждащите светлини.

Видимата синя светлина, с дължина на вълната малко над UV спектъра, е с висока енергия. Тя е най-силно увреждащата ретината и структурите на окото светлина, която не може да бъде спряна от роговицата и лещата. Очният пигмент лутеин има способността да абсорбира близката до UV синя светлина, и по-специално видимата синя светлина.

Мощен антиоксидант за борба със свободните радикали

Метаболитните процеси в макулата, които превръщат светлинната енергия в мозъчни сигнали, имат висока интензивност. Те отделят увреждащи тъканите свободни радикали.

Ретината е богата на полиненаситени мастни киселини, които се оксидират лесно под влияние на свободните радикали. Като антиоксидант лутеинът има задачата да потиска образуването на свободни радикали и да предпазва от увреждащото им действие клетките на окото.

Лутеинът не се синтезира в организма и за това е нужно да се набавя чрез храната или чрез прием на природен продукт. За тази цел е необходимо да се наблегне на консумацията на повече плодове и зеленчуци, съдържащи каротеноиди. Сред най-богатите на тези очни пигменти са доматите, морковите, тиквата, сладките картофи, червените чушки.

За да се осигури оптимално количество от важния очен пигмент, офталмолозите препоръчват да се комбинира здравословното хранене с натурален офталмологичен продукт.

Осигурете на очите си необходимото количество лутеин

Пълна съдова и пигментна протекция за очи ще откриете в природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби съдържа специално подбрана комбинация от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът на продукта се грижи за доброто здраве на очите. Облекчава сухотата и умората, предпазва ретината и макулата от действието на свободните радикали, подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите. Офталмолозите съветват хората в риск от очни увреждания (пушачи, хипертоници, диабетици) да предприемат мерки за подпомагане на зрението с прием на Околут Комби.

Продуктът няма странични ефекти поради напълно естествения произход на съставките. Намира се под формата на растителни капсули и се дозира по една капсула дневно след хранене.

borola