какво е макулна дегенерация

Навярно се чудите какво е макулна дегенерация? Ние ще ви дадем отговора… В редовете по-долу ще разберете какво се крие зад диагнозата и как да се забави прогресията на заболяването.

Ето какво е макулна дегенерация

Макулна дегенерация е едно от най-тежките очни заболявания. Водеща причина за загуба на централното зрение в световен мащаб. Периферното зрение обикновено е запазено.

Заболяването се характеризира с настъпването на дегенеративни изменения на макулата – част от ретината, отговорна за централното зрение. Развива се бавно и незабележимо. Основните симптоми са замъгляване на зрението, поява на тъмни петна в централната част на зрителното поле, изкривяване на контурите на наблюдаваните обекти. Проблемите със зрението сериозно затрудняват извършването на ежедневните дейности. Ранното диагностициране е предпоставка за по-добро лечение.

Вече разбрахте какво е макулна дегенерация, а сега научете кой е най-застрашен от нейната поява

Установено е, че най-податливи на макулна дегенерация са хората над 45-годишна възраст. Поради това заболяването често се означава като макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). По-голяма част от засегнатите са със сини очи и светла кожа. Заболяването е по-често срещано сред жените, отколкото при мъжете.

Основни причини за развитие на макулна дегенерация

Двата основни фактора, които допринасят за развитието на дегенерация на макулата, са:

  • оксидативният стрес – натрупване на свободни радикали в организма, което води до увреждане на очните клетки
  • намаленият прием на лутеин и зеаксантин – тези незаменими очни пигменти обезвреждат и неутрализират свободните радикали; те не се синтезират в тялото и трябва да се набавят отвън

След като получихте отговор на въпроса какво е макулна дегенерация, вижте как да се профилактира или забави прогресът на заболяването

Снабдяване на зрителния анализатор с оптимални количества естествени очни пигменти е от ключово значение за предотвратяване и забавяне развитието на макулна дегенерация. За тази цел се препоръчва приемът на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този мощен офталмопротектор от фамилия Околут съдържа оптимално количество високопречистен лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна антиоксидантна защита на очите. С помощта на Околут Дуо ретината и макулата са максимално снабдени с незаменимите очни пигменти и са защитени от негативното влияние на свободните радикали. Благодарение на комплексното си действие Околут Дуо се прилага успешно за превенция и поддържащо лечение на макулна дегенерация.

Продуктът е не само ефективен, но и напълно безопасен. Не излага здравето на риск. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) и е перфектно решение за вегани и вегетарианци.

borola