увеит

Увеит е термин, който се използва за широк набор от възпалителни очни заболявания, които причиняват зачервяване и подуване в окото и по-специално в зоната на т.н. увея – средната обвивка на окото, намираща се между склерата и ретината. Но възпалението може да засегне не само увеята, а и други области на окото като ретината, лещата, оптичния нерв и стъкловидното тяло.

Причини и рискови фактори за развитие на увеит

Специалистите са на мнение, че не съществува точна и конкретна причина за развитие на това очно заболяване. То може да се развие в резултат от травма или инфекция в окото или вследствие на различни здравословни състояния.

Свързаните с увеит здравословни проблеми са:

• възпалителни или автоимунни заболявания
• бактериални, вирусни, гъбични или паразитни инфекции
• заболявания вследствие на имунна недостатъчност

Симптоми на увеит

В зависимост от вида на възпалението, симптомите могат да засегнат както само едното, така и двете очи. Те могат да траят няколко седмици при острата форма на увеит или повече от три месеца при хроничната форма на заболяването. При острата форма оплакванията се проявяват рязко.

Симптомите на увеит са следните:

• зачервяване на очите
• размазване на зрението
• намаляване размера на зеницата на засегнатото око
• промяна в цвета на ириса
• болка в окото/очите
фотофобия (повишена чувствителност към светлина)

Негативни последици за зрението от очното заболяване увеит

Увеит е рядко срещано, но опасно очно заболяване, което изисква спешна медицинска намеса и адекватна терапия за овладяване на възпалението.
Нелекуването или неправилното лечение на това възпалително очно заболяване може да доведе до тежки последици за зрението. Смята се за третата водеща причина за слепота в световен мащаб.

Превенция на увеит

Правилната превенция на голяма част от очните заболявания изисква осигуряването на качествени очни пигменти и антиоксиданти, както и предприемане на мерки за подобряване на кръвоснабдяването в зоната на окото и ретината. Пигментите и антиоксидантите за очи в комбинация с качествени омега-3 мастни киселини съдействат за намаляване на възпалителните процеси в окото и подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор.
Затова най-оптималната и подходяща комбинация за профилактика на очни заболявания и по-специално на увеит е комбинираният прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+.

borola