видове очни заболявания

Според наскоро проведено проучване, ако хората натрупат прекомерни количества желязо в ретиналните си клетки, това е възможно да доведе до отключване на макулна дегенерация. Според авторите му – специалисти от Медицинския колеж в Обединеното кралство, клетките ни имат нужда от желязо за осъществяването на нормалния метаболизъм. Когато в тялото се натрупат прекомерни количества от него, това може да увреди тъканите и клетките, включително и тези разположени в зрителния орган, което от своя страна е в състояние да предизвика развитието на макулна дегенерация – един от бичовете за зрението. Ето защо е необходимо да не се прекалява с приема на храни, съдържащи желязо.

Според друго проучване броят на хората с проблеми със зрението вследствие на макулна дегенерация и катаракта може да зависи от географското местоположение. Според автора, Рупърт Борн от Съюза за изследване на зрението и очите към университета “Англия Раскин”, това е най-всеобхватното проучване, съсредоточено върху увреждането на зрението, както и върху неговата загуба.

Екипът от специалисти изследва зрителните проблеми на доброволците за период от 20 г. – от 1990 – до 2010 г., като се обръща внимание на географското положение, което те обитават. Изследователите се съсредоточават главно върху случаите на катаракта, глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, изследвайки как те спомагат за увреждането на зрението, в съотношение с годината, географския регион и възрастта.

Според изводите от проучването броят на доброволците, засегнати от слепота, причинена от катаракта се е понижил от 12,3 млн през 1990 г. на 10,8 млн през 2010 г.

Тежкото и умерено увреждане на зрението, дължащо се на същото заболяване се е понижило от 44 млн. през 1990 г. до 35,2 млн през 2010 г.

Установено е също така, че катарактата причинява слепота при 54% от доброволците, а 71% от тях са засегнати от тежко до умерено увреждане на зрението.
Установено е, че повече от 40% от хората, живеещи в Южна и Югоизточна Азия и Океания губят зрението си вследствие на катаракта.

Макулната дегенерация пък е причина за него при 15% от случаите в Северна Америка и Европа, а тези проценти в Южна Азия достигат до 2,6.

Други проучвания показват, че употребата на офталмопротективния природен продукт на фирма Борола – Околут Дуо предотвратява риска от развитието на макулна дегенерация и катаракта, поради съдържащата се в него комбинация от есенциални очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Всяка капсула Околут Дуо се усвоява бързо и ефективно от организма, благодарение на иновативната си фармацевтична форма – VG-caps.

borola