Погрижете се за детското зрение

Зрението е едно от петте сетива, което има важно значение още в най-ранна детска възраст. През първите шест месеца от живота си бебето успява да фокусира единствено близките до него обекти, стига те да са оцветени в бяло, червено или черно. След преминаване на този период зрението постепенно се изостря.

Може би ще ви изненадаме с тази неприятна новина, но според специалисти едно от всеки четири деца страда от очно заболяване. И по-конкретно – установено е, че между 5 и 10% от децата в предучилищна възраст и 25% от тези, които ходят на училище имат проблеми с очите.

Всички родители трябва да са наясно, че доброто зрение е от изключително значение за правилното детско развитие. В случай, че зрението е нарушено това може да се отрази неблагоприятно върху обучението и заниманията, осъществявани през свободното време на детето.
След всичко изброено до тук сами разбирате колко е важна грижата за придобиване на отлично зрение и необходимостта тя да се превърне в основна задача за всеки родител.

Според специалисти от Американската оптометрична акдадемия детето трябва да бъде прегледано от офталмолог още при навършване на 6 месечна възраст. Следващото посещение е необходимо да се осъществи на три годишна възраст, а третото – преди то да тръгне на училище. Лекарите препоръчват прегледите да се осъществяват на всеки две години.

Почти 80% от знанията, които детето усвоява в училище, се възприемат по визуален път. Напредъкът в училище няма как да бъде осъществен, ако детето не се радва на добро зрение.

А кой е най-подходящият начин за постигането му?

Някои от вас може би ще се сетят за приема на храни, осигуряващи необходимите витамини и минерали за здравето на очите и естествено ще бъдат прави. За съжаление обаче не всяко дете ежедневно консумира правилните за тази цел храни, каквито са плодовете и зеленчуците. Вашият верен помощник за осъществяване на ефективна профилактика на зрението в детска възраст в този случай се нарича Околут.

Той съдържа основните очни пигменти – лутеин и зеаксантин, които осъществяват необходимата протекция на детските очи от различни външни влияния – слънчева светлина, комютърни екрани и др. Благодарение на Околут децата могат да виждат отлично във всеки един момент, независимо дали по време на училищни занимания или игра!

borola