интересни факти за очите

Прочетете докрай текущата публикация, за да научите интересни факти за очите и зрението, които ще ви изумят.

Интересни факти за очите, за които не сте подозирали

  • От очите на новородените не се отделят сълзи. Бебетата издават звуци на плач, но започват да произвеждат сълзи между 4-тата и 13-тата седмица от раждането си.
  • И двете ни очи разполагат с малко по размери сляпо петно. То се намира в задната част на ретината – областта, където е прикрепен оптичният нерв. Според специалистите сляпото петно не причинява проблеми със зрението.
  • В редки случаи, хората се раждат с различен цвят на очите. Тази интересна генетична мутация е известна под наименованието хетерохромия и не засяга зрението.
  • Клетките на окото притежават различна форма. Благодарение на пръчковидните разпознаваме формите на заобикалящите ни предмети, а конусовидните клетки ни позволяват да различаваме цветовете.
  • Изчислено е, че мигаме средно около 12 пъти за една минута.
  • Най-активните мускули в тялото са тези, контролиращи очите. Очните мускули се движат повече от 100 000 пъти на ден. Когато сънуваме, очите ни се движат най-бързо.

Полезна информация, която може да послужи за предотвратяване на очни проблеми

Според офталмолозите, около 80% от проблемите със зрението могат да бъдат успешно предотвратени. Едни от тях са заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Според редица нови проучвания, приемът на естествените очни пигменти, съдържащи се в макулата – лутеин и зеаксантин, е изключително полезен. Той може да намали риска от развитие на катаракта при жените с 22% и при мъжете с 19%. Освен това, приемът на лутеин повлиява и развитието на макулна дегенерация. Приеман за период от 140 дни, лутеинът увеличава многократно пигментната плътност на макулата. Нейното изтъняване представлява рисков фактор за възникване на очното заболяване макулна дегенерация.

Здрави очи и отлично зрение чрез прием на очни пигменти

За да запазите очите си здрави, а зрението остро, се доверете на природните офталмопротектори от фамилия Околут.

Семейството на Околут се състои от три продукта, събрали в състава си силата на природата. Те съдържат естествени очни пигменти с мощен антиоксидантен ефект за очите и зрението.

Околут/Ocolut® е специално създаден с грижа за очите на най-малките. Лутеинът и зеаксантинът в състава му предпазват детските очи от увреждане и са подходящи за профилактика и подкрепящо лечение на очни заболявания.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е специално разработен за превенция и поддържащо лечение на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Съдържа най-високо количество лутеин и зеаксантин.

Околут Комби/Ocolut® Combi представлява пълна комбинация от всички необходими за зрението пигменти и антиоксиданти. Приемът му спомага за овладяване на чести смущения като умора и сухота в очите. Също така се препоръчва за прием от хора във висок риск от очни увреждания, за профилактика и лечение на катаракта и ретинопатии.

borola