нарушение на цветното зрение

Нарушение на цветното зрение може да възникне дори при малък дисбаланс във финия механизъм за възприемане на цветовете между окото и мозъка. Повече информация за видовете нарушения в цветоусещането и начините за подобряване на цветното зрение ще получите в следващите редове.

Типове нарушения на цветното зрение

Дихроматизъм

Дихроматизмът се характеризира с частична липса на цветно зрение. Асоциира се с нарушения при различаването на някой от трите основни цвята – син, червен и зелен. Дели се на три вида:

  • деутеранопия (далтонизъм) – нарушение в различаването на червения и зеления цвят
  • протанопия – нарушено възприемане на червения и зеления цвят
  • тританопия – рядко нарушение на цветоусещането, при което се различават само зелени и розови тонове

Монохроматизъм

Това нарушение се изразява в пълна липса на цветно зрение. Всички цветове се възприемат като сиво или негови нюанси.

Нарушенията на цветното зрение могат да бъдат вродени или придобити. Влошаване на зрението може да бъде резултат от физични травми или от увреждания на зрителния анализатор, причинени най-често от катаракта. В повечето случаи обаче, нарушеното цветно зрение е генетично обусловена аномалия. Нарушенията на цветното зрение почти винаги са съпроводени и от други проблеми със зрението – повишена чувствителност към светлина, отслабена зрителна острота и др.

Нарушение на цветното зрение при дефицит на очни пигменти

Нарушенията на цветното зрение произлизат често и от дефицит на очни пигменти. Те се натрупват в клетките на ретината, отговорни за възприемането на цветовете. Дефицитът на пигментни молекули в тези клетки води до проблеми с възприемането на съответните цветове. В повечето случаи дефицитът на очни пигменти е провокиран от генетични мутации, поради което вродените нарушения на цветното зрение са нелечими. Когато обаче става дума за придобит дефицит на очни пигменти на помощ идва профилактиката за подобряване на цветното зрение.

Грижа за очите и зрението при нарушение на цветното зрение

Успешна профилактика на нарушенията на цветното зрение може да се извършва с редовно набавяне на необходимите пигменти за очи. Те не могат да се синтезират в организма и трябва да постъпват отвън.

Незаменимите пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин можете да си осигурите чрез прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Природният офталмопротектор оказва пълна пигментна и съдова грижа за окото и неговите компоненти. Действието на Околут Комби е насочено към възстановяване на плътността на макулния пигмент, подобряване на зрителната острота и забавяне на очното стареене. Продуктът е пръв избор на офталмолозите при профилактика и поддържащо лечение на ретинопатии и катаракта. Особено препоръчителен е за прием за поддържане на зрението и очното здраве при висок риск от очни заболявания.

borola