Side Menu

Последни публикации

Какво представлява фотофобията

Какво представлява фотофобията и как да се справим с нея?

Какво е фотофобия?
Хората, страдащи от фотофобия имат нарушена чувствителност към слънчевата светлина – възприемат я с болка, изпитват дискомфорт и невъзможност за адаптиране към условията на променящата се светлина. Наличието на фотофобия се установява при наличието на няколко симптома: желание за затваряне или присвиване на окото при пряк досег със светлината; дразнене на очите и главоболие, причинено от всякакъв източник на светлина (слънчева, изкуствена).
Понякога фотофобията може да е знак на различни заболявания или да възникне след прием на някои медикаменти. Фотофобията може да възникне и след всяка ситуация, която разширява  зеницата и позволява навлизането на голямо количество светлина в окото.
Една от най-честите причини за фотофобията е очно възпаление на ириса. Той отговаря за размера на зеницата и количеството светлина, която влиза в окото. При възпаление на мускулите на ириса, свиването им причинява силна болка в очите.
Отлепването на ретината, заболяването катаракта, увеитът (възпаление на вътрешната част на окото) и наранената роговица могат да причинят възникването на фотофобия.

Кой страда от фотофобия?

Състоянието се среща при светлооки хора (със зелени, сини или светлокафяви очи), които имат по-ниско ниво на лутеин (основен очен пигмент) в ретината си, в това число и пушачите, които имат ниски лутеинни нива. Фотофобия се наблюдава и при хора, с мигрена, проблеми с централната нервна система и албинизъм.

Какви са начините за преодоляване на фотофобията?

В някои случаи фотофобията представлява естествена защитна реакция, когато окото е преживяло травма или очни заболявния, като при тези обстоятелства, окото има нужда от време, за да се лекува и възстанови.

Ако фотофобията не се преодолее навреме тя може да провокира появата на силна болка. За хората с фотофобия е препоръчителен приемът на хранителни добавки, доставящи необходимите антиоксиданти на окото – лутеин и зеаксантин.

Околут е природен продукт, който съдържа високи количества пречистени очни пигменти лутеин и зеаксантин. Околут предотвратява риска от макулна дегенерация и катаракта, подобрява зрението при работа с компютър и уморени очи, подобрява зрителната острота и по този начин спомага за по-бързата адаптация на окото към светлината (например при преход от светло към тъмно или обратното). Околут се прилага по 1 капсула 1-2 пъти дневно след хранене. За да има ефект препаратът трябва да се приема продължително време.

borola

0 коментара

1

Коментари

avatar