повишена чувствителност към светлина

Темата за повишена чувствителност към светлина (фотофобия) вълнува много хора. Ако и вие сте от тях, не пропускайте следващите редове, в които ще ѝ обърнем подобаващо внимание.

Ето какво се има предвид под повишена чувствителност към светлина

Повишена чувствителност към светлина е състояние, което се характеризира с непоносимост към ярка светлина. Хората, страдащи от него, изпитват дискомфорт при излагане на светлина и не могат да се адаптират към условия на променяща се светлина.

Главните причини за силна чувствителност към светлина

Фотофобията може да възникне след прием на някои медикаменти. Възможно е да е последица от разширяването на зеницата. Честа причина за появата ѝ е възпалението на ириса – оцветената част на окото, която отговаря за свиването и разширяването на зеницата, а оттам и за количеството светлина, което навлиза в окото. Отлепване на ретината, катаракта, увеит (възпаление на вътрешната част на окото) и наранена роговица също могат да станат причина за възникване на фотофобия.

Рискови групи за развитие на фотофобия

Състоянието се среща най-често сред:

  • хората със зелени, сини или светлокафяви очи, тъй като имат по-ниско количество от очния пигмент лутеин в ретината
  • пушачите, които също имат ниски нива на лутеин
  • страдащите от мигрена, проблеми с централната нервна система и албинизъм

Симптоми, говорещи за повишена чувствителност към светлина

Наличието на фотофобия се установява при:

  • желание за затваряне или присвиване на окото при пряк досег със светлина
  • сухота и дразнене на очите
  • главоболие от светлина

Начини за справяне с повишена чувствителност към светлина

Времето е най-добрият лечител, в случаите когато фотофобията е резултат от очна травма или офталмологично заболяване. След като окото се възстанови, непоносимостта към светлина изчезва.

Ако причината е друга, следва да се предприемат спешни мерки. За бързо справяне с чувствителността към светлина специалистите препоръчват приема на мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Този висококачествен природен продукт доставя на очите високи количества пречистени очни пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула на Околут Комби снабдява органите на зрението с лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите и отлично зрение.

Околут Комби подобрява зрението, помага на уморени очи, усилва зрителната острота, подпомага адаптацията на окото при преход от светло към тъмно и обратно.

Приема се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. За получаване на оптимални резултатите се препоръчва по-продължителен прием. Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola