Side Menu

Последни публикации

очни заболявания

Наследственост при очни заболявания

Генетичният фактор играе голяма роля в развитието на много очни заболявания, включително и такива, които са водеща причина за слепота сред хора във всякаква възраст – от новородени до възрастни хора.

Кои са най-честите очни заболявания, предавани по наследство?

Изследователи офталмолози разполагат с доказателства, че най-често срещаните зрителни проблеми при деца и възрастни са генетично предопределени. Съществуват повече от 350 наследствени очни заболявания. Някои от тях са глаукома, цветна слепота, нощна слепота, роговична дистрофия, страбизъм (кривогледство), пигментен ретинит, ретинобластом и много други.

Наследствени заболявания като катаракта, глаукома, дегенерация на ретината, оптична атрофия и очни малформации, са отговорни за повече от 60% от случаите на слепота сред новородените. А до 40% от пациентите с определена степен на страбизъм имат фамилна история на заболяването и понастоящем се полагат усилия за идентифициране на гените, отговорни за заболяването.

При възрастните, глаукома и възрастово обусловена макулна дегенерация са двете основни заболявания, които водят до загуба на зрението, а за съжаление голяма част от тях се предават по наследство.

Изследователи са описали някои от гените, причиняващи глаукома и е отбелязан напредък към идентифициране на гените, свързани с дегенерация на макулата. Направен е и значителен прогрес в определяне на гените, които причиняват пигментен ретинит – дегенеративно заболяване на ретината, което води до нощна слепота и постепенна загуба на зрението.

Възможно ли е да се намали рискът от предаване на очни заболявания по наследство?

Както и при други наследствени заболявания, очните заболявания, които се предават от поколение на поколение, могат да бъдат отключени от външни фактори като начин на живот и вредни въздействия от околната среда.

Не е правилен подход да се полагат грижи за зрението едва, когато се е появил проблем. Като един от най-важните човешки органи, очите се нуждаят от ценни хранителни вещества ежедневно, както всяка друга част от тялото. Осигуряването на важни за зрението вещества, каквито са очните пигменти и антиоксидантите, могат значително да подобрят функционирането на зрителния орган и да намалят вероятността от отключване на очни заболявания.

Офталмолозите препоръчват редовен прием на естествените очни пигменти лутеин, зеаксантин и астаксантин, както и на мощни антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на оксидативния стрес и възвръщат остротата на зрението, независимо дали е налице заболяване или не.

Околут Kомби/Ocolut® Combi съдържа всички ценни очни пигменти за подобряване на зрението и превенция на очни заболявания. Приемът му трябва да става ежедневно в продължение на поне 3 месеца, за да се натрупат пигментите в макулата и ретината на окото и да се наблюдава положителен ефект от тяхното действие.

borola

0 коментара

8

Коментари

avatar