лечение на ретинитис пигментоза

Учените са уверени, че в най-скоро време ще са в състояние да предложат лечение на ретинитис пигментоза. Това е рядко генетично заболяване, познато още като пигментен ретинит или пигментоза на ретината. Характеризира се със загуба на чувствителност към светлина на периферната част на зрителния анализатор. Поради неговата фамилна обремененост все още няма лечение, което окончателно да спре дегенеративните процеси в ретината и да възстанови нормалното зрение на засегнатите.

Генно лечение на ретинитис пигментоза

Изследователи от Оксфордския университет провеждат клинично изследване за редактиране на дефектните гени, отговорни за развитието на X-свързан пигментен ретинит. Това е най-тежката форма на болестта, водеща до бавна и необратима загуба на зрение, за която понастоящем няма лечение. Проучването е спонсорирано от биофармацевтична компания, а доброволец в изпитването е 29-годишен мъж.

Интервенцията е проведена в една от университетските болници в Оксфорд

Ръководителят на екипа, проф. Робърт Макларън, е изключително доволен от начина, по който е протекла. „Коригирането на мутациите в гена RPGR, свързани с Х-хромозомната форма на пигментния ретинит (XLRP), е от жизненоважно значение за светлочувствителните клетки в задната част на окото. Промяната на генетичния код е изключително деликатна процедура и поради това подходихме предпазливо към нея. Новата ДНК последователност, която използвахме, доказа своята ефективност не само в лабораторните условия, но и на практика“, споделя проф. Макларън. Дейв Фелоус, изпълнителен директор на компанията, е уверен, че генната терапия може да промени живота на страдащите от пигментен ретинит. Д-р Аниз Хирач, главен медицински директор на компанията, разяснява, че планират да включат в отвореното многоцентърно проучване минимум 24 мъже с пигментоза на ретината. Предвижда се участниците да получат субретинна инжекция с вектор за генна терапия RPGR. Целта на проучването е да се оцени безопасността и поносимостта на вектора за период от 12 месеца.

А докато генното лечение на ретинитис пигментоза стане факт, единственият ефективен метод за овладяване на очното заболяване остава…

Към момента най-добрият начин за овладяване на коварното очно заболяване остава приемът на естествени очни пигменти. Максимално количество висококачествени стандартизирани екстракти от тях се съдържат в Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този мощен офталмопротектор от продуктовата линия Околут максимално насища ретината и макулата (централната част на ретината) с очни пигменти. Оптималните дози лутеин и зеаксантин в продукта осигуряват двойна пигментна защита на очите. По този начин помага на страдащите от пигментен ретинит да забавят неговото прогресиране.

Околут Дуо е надежден и напълно безопасен продукт. Не излага здравето на риск поради напълно естествения произход на съставките. Може да се приема от вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни изцяло растителни капсули – VGcaps. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба.

borola