антиоксиданти очи

В публикацията ще обърнем внимание на два от най-мощните познати на човечеството антиоксиданти и ключовата им роля в грижата за нашите очи.

Проантоцианидин и астаксантин – антиоксиданти с доказано действие в подкрепа на нашите очи

Проантоцианидин

Гроздовите семена и кората на френски морски бор са богати източници на антиоксидантите проантоцианидини. Чрез названието „проантоцианидин” се означава група от близки, свързани химични съединения, производни на флавоноидите. Многобройни проучвания показват, че проантоцианидинът проявява фармакологични свойства. Те включват антиоксидантен, антимикробен, противодиабетичен, антиневродегенеративен, кардиопротективен и защитаващ очите ефект.

Чрез антиоксидантния си ефект проантоцианидинът защитава очните тъкани от увреждащия оксидативен стрес. Спомага за повишаване на антиоксидантните ензими и намаляване на броя на прооксидантите. Този ефект подчертава протективното действие, което проантоцианидинът оказва срещу очното заболяване катаракта. Проучвания показват, че проантоцианидинът може да бъде използван и като естествено средство при увреждане на очите, причинено от високи нива на глюкоза в кръвта. Тъй като той съдейства за укрепване на стените на кръвоносните съдове, може да бъде особено ефективен при диабетна, атеросклеротична и хипертонична ретинопатия. Също така, проантоцианидинът може да редуцира увреждането, причинено от излагане на зрителните органи на ярки светлини.

Астаксантин

Проучвания показват, че антиоксидантът астаксантин е 6 000 пъти по-мощен от Витамин C и 700 пъти по-силен от коензим Q10. Проявява 100 пъти по-мощно действие от Витамин Е и 5 пъти по-силен ефект от бета каротин в улавяне на енергия от синглетния кислород. Той е един от най-често срещаните реактивни видове кислород в организма, известни още като свободни радикали.

Изследвания на ефекта на астаксантина върху очното здраве посочват, че антиоксидантът благоприятно повлиява очите и зрението в няколко насоки. Редуцира вредното въздействие на оксидативния стрес, защитава очите от увреждащото действие на слънчевата, синята и други видове изкуствена светлина, подобрява кръвоснабдяването на очните капиляри. Спомага за преодоляване на умората, причинена от работа с електронни устройства, забавя очното стареене и предпазва от развитие на възрастово обусловени очни заболявания.

Как да се набавят важните антиоксиданти за очи?

Както вече научихте, антиоксидантите проантоцианидин и астаксантин са едни от най-мощни и полезни вещества за здравето на очите. Тъй като приемът им чрез храната не е достатъчен, за да попълни дневните нужди, се препоръчва антиоксидантите да се набавят чрез прием на природни офталмопротектори. Такова средство е висококачественият натурален продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той е обогатен с оптимални количества проантоцианидин и астаксантин, като в съчетание с тях съдържа и незаменимите пигменти за очи лутеин и зеаксантин. Тази мощна четворна комбинация прави Околут Комби най-доброто средство за поддържане на очното здраве на българския пазар. Приемът му спомага за подобряване на остротата на зрението и кръвоснабдяването на окото, предпазване на съдовете на ретината и профилактика и поддържащо лечение на очни заболявания със съдов произход. Препоръчва се при работа с компютър, умора в очите, замъгляване на зрението и други очни смущения.

borola