предпазване на очите при работа с компютър

Ако сте офис служител, непременно трябва да вземете мерки за предпазване на очите при работа с компютър. В следващите редове ще разкрием каква е превенцията, така че прочетете статията докрай.

Препоръки за предпазване на очите при работа с компютър

Стойте достатъчно далеч от екрана

За да си осигурите оптимален комфорт, вашият монитор трябва да е на 70-80 см разстояние от очите. Проверете дали компютърният екран е на правилното място с помощта на този бърз тест. Протегнете ръка право напред. В случай че докосвате монитора с върховете на пръстите си, значи всичко е наред. Ако не можете да стигнете екрана, или пък ръката ви опира в него, е добре да коригирате отстоянието.

Гледайте монитора под правилен ъгъл

В идеалния случай трябва да гледате екрана на компютъра под ъгъл 15-20 градуса. За да изпълните това условие, е нужно горният край на монитора на бъде на 10-12 см под нивото на очите. По този начин клепачът покрива по-голяма част от предната повърхност на очната ябълка и очите са по-добре овлажнени.

Поставете книгите и документите на подходящо място

Желателно е да сложите хартиените документи и книгите, които използвате по време на работа с компютър, под монитора над нивото на клавиатурата. По този начин няма да напрягате излишно очите и врата.

Мигайте по-често

Когато прекарваме повече време пред монитора, сме склонни да мигаме по-рядко. Това повишава риска от зрителна умора и очна сухота. За щастие, опасността може да бъде намалена.

Единственото, което е необходимо, е да мигате по-често. Старайте се на всеки 20 минути да откланяте поглед от екрана и да мигате в продължение на 20 секунди.

Регулирайте яркостта на дисплея за по-добро предпазване на очите при работа с компютър
Важно е да имате предвид, че яркостта на монитора се определя от нивото на заобикалящото осветление. Ако работите в светло помещение, увеличете яркостта на екрана. В случай че околната светлина е слаба, намалете яркостта.

Намалете отблясъците от екрана

Околните светлини могат да се отразят от екрана и да напрегнат допълнително очите. Не допускайте това да се случи, като:

  • поддържате дисплея чист
  • не позволявате на директна слънчева светлина да попада върху монитора
  • използвате осветление с по-малка мощност

Почивайте от време на време

Препоръчително е да правите 15-минутни почивки на всеки 2 часа работа с компютър. Това е добре не само за очите, а и за цялото тяло. Използвайте кратките паузи, за да мигате, да се разтягате и да се разтъпчете.

Висококачествено природно средство за предпазване на очите при работа с компютър

Офталмолозите у нас препоръчват мерките за превенция на здравето на очите при работа с компютър да се допълнят от приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е най-мощният 100% натурален офталмопротектор на българския пазар.

Успехът на Околут Комби е в уникалната му формула. Всяка капсула на продукта е естествен източник на очните пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Съставките са комбинирани така че да осигуряват на очите пълна пигментна и съдова защита на очите.

Приеман редовно, Околут Комби значително понижава риска от очни заболявания и рефракторни нарушения. Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за дълговременен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го прави подходящ за вегени и вегетарианци.

borola