Side Menu

Последни публикации

Blog

човешко око

Човешко око – една необятна вселена от тайни!

Човешко око – две думи, а зад тях се крият толкова тайни! Едва ли би могло да е иначе, като се има предвид, че това е най-сложно устроеният орган в тялото. Нека заедно се опитаме да разбулим мистериите около него и да откликнем на специфичните му нужди.

Как е устроено човешкото око?

Човешкото око е съставено от няколко части, всяка от които има строго определени функции.
Очната ябълка има сферична форма. Тя е изпъкнала в предната си част, а в задната е леко приплесната във вертикално направление. Намира се в костна кухина, защитена от специален слой мастна тъкан. В анатомично отношение се състои от воднисто вътрешно ядро, заобиколено от три обвивки – външна, средна и вътрешна.

Външна обвивка

Нарича се склера. Тя е с белезникав цвят, твърда и плътна. В предната си част преминава в роговица. Склерата и роговицата придават форма на очната ябълка.

Средна обвивка

Включва ириса, цилиарното тяло и хориоидеята.

  • Ирисът или дъговицата има форма на плосък пръстен, в центъра, на който се намира зеницата. Той разделя предната от задната очна камера и определя цвета на човешкото око.
  • Цилиарното тяло представлява затворен пръстен, който се намира между ириса и хориоидеята. Участва в процеса на акомодация, в поддържането на лещата, регулацията на вътреочното налягане и производството на вътреочна течност.
  • Хориоидеята, наричана още съдовица, е гъста мрежа от кръвоносни съдове, които изхранват ретиналните и други очни клетки.

Вътрешната обвивка

Нарича се ретина. Тя е съставена е от чувствителни към светлина клетки, които превръщат светлинните сигнали в нервни импулси.

От какво зависи цветът на човешкото око?

Окраската на окото се определя най-напред от гените, а после и от количеството на пигмента меланин в клетките на ириса. Най-общо казано, ако меланинът е малко, очите са светли, ако е повече – са тъмни.
Много рядко клетките на ириса не съдържат меланин. Такъв е случаят с албиносите, чиито очи изглеждат розови или червеникави. В действителност обаче това са кръвоносните съдове, които прозират.

Какво говори цветът на очите за техния притежател?

Аристотел вярвал, че хората с кафяви и тъмнозелени очи са холерици, тези с тъмносиви – меланхолици, а със сини – флегматици.

Днес се смята, че хората с тъмен цвят на очите имат по-силна имунна система, отличават се с постоянство и търпение, но често са излишно раздразнителни и избухливи. За хората със сиви очи битува схващането, че са решителни и целеустремени. Синеоките се възприемат от останалите като истинско „бедствие“. Притежателите на кафяви очи се считат от другите за затворени, а тези на зелени – за решителни и упорити. Колкото и интересни да се тези закономерностите между цвета на човешкото око и характера на притежателя му обаче, те не са потвърдени.

Коя е причината очите на някои хора да с различни цветове?

В редки случаи ирисът на окото на един човек може да е с различен цвят от този на другото. Това състояние се нарича хетерохромия. Може да бъде вродено или придобито. Вроденото се дължи на излишък или недостиг на меланин, генетична мутация. Придобитото е породено от заболяване или травма в областта на главата. Дясно и ляво око могат да се различават напълно цветово – така наречената пълна хетерохромия, ако част от ириса на едното око има друг цвят – секторна хетерохромия. Хетерохромията има две основни разновидности:

  • пълна – дясното и лявото око се различават напълно цветово
  • частична или секторна – цветът в различни части на ириса на едното око е различен от останалата част

Как да се покрият нуждите на човешкото око, за да може то да изпълнява оптимално своите функции?

За да е в топ форма и да функционира оптимално човешкото око се нуждае от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Пълен набор от тези пазители на очното здраве се съдържат в продукта Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощният офталмопротектор осигурява пълна грижа за очите и зрението благодарение на оптималната комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин в състава си. Прецизно дозирани и съвършено пречистени, съставките активно си взаимодействат и взаимно усилват своето действие. В резултат плътността на макулния пигмент се възстановява, функцията на фоторецепторните клетки се подобрява и се забавя стареенето на очите. Комплексното действие на Околут Комби го превръща в идеалното средство за дългосрочна защита на очите от редица очни болести и зрителни нарушения.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Комби да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

borola

Няма коментари

0
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x