човешко око

Човешко око – две думи, а зад тях се крият толкова тайни! Едва ли би могло да е иначе, като се има предвид, че това е най-сложно устроеният орган в тялото. Нека заедно се опитаме да разбулим мистериите около него и да откликнем на специфичните му нужди.

Как е устроено човешкото око?

Човешкото око е съставено от няколко части, всяка от които има строго определени функции.
Очната ябълка има сферична форма. Тя е изпъкнала в предната си част, а в задната е леко приплесната във вертикално направление. Намира се в костна кухина, защитена от специален слой мастна тъкан. В анатомично отношение се състои от воднисто вътрешно ядро, заобиколено от три обвивки – външна, средна и вътрешна.

Външна обвивка

Нарича се склера. Тя е с белезникав цвят, твърда и плътна. В предната си част преминава в роговица. Склерата и роговицата придават форма на очната ябълка.

Средна обвивка

Включва ириса, цилиарното тяло и хориоидеята.

  • Ирисът или дъговицата има форма на плосък пръстен, в центъра, на който се намира зеницата. Той разделя предната от задната очна камера и определя цвета на човешкото око.
  • Цилиарното тяло представлява затворен пръстен, който се намира между ириса и хориоидеята. Участва в процеса на акомодация, в поддържането на лещата, регулацията на вътреочното налягане и производството на вътреочна течност.
  • Хориоидеята, наричана още съдовица, е гъста мрежа от кръвоносни съдове, които изхранват ретиналните и други очни клетки.

Вътрешната обвивка

Нарича се ретина. Тя е съставена е от чувствителни към светлина клетки, които превръщат светлинните сигнали в нервни импулси.

От какво зависи цветът на човешкото око?

Окраската на окото се определя най-напред от гените, а после и от количеството на пигмента меланин в клетките на ириса. Най-общо казано, ако меланинът е малко, очите са светли, ако е повече – са тъмни.
Много рядко клетките на ириса не съдържат меланин. Такъв е случаят с албиносите, чиито очи изглеждат розови или червеникави. В действителност обаче това са кръвоносните съдове, които прозират.

Какво говори цветът на очите за техния притежател?

Аристотел вярвал, че хората с кафяви и тъмнозелени очи са холерици, тези с тъмносиви – меланхолици, а със сини – флегматици.

Днес се смята, че хората с тъмен цвят на очите имат по-силна имунна система, отличават се с постоянство и търпение, но често са излишно раздразнителни и избухливи. За хората със сиви очи битува схващането, че са решителни и целеустремени. Синеоките се възприемат от останалите като истинско „бедствие“. Притежателите на кафяви очи се считат от другите за затворени, а тези на зелени – за решителни и упорити. Колкото и интересни да се тези закономерностите между цвета на човешкото око и характера на притежателя му обаче, те не са потвърдени.

Коя е причината очите на някои хора да с различни цветове?

В редки случаи ирисът на окото на един човек може да е с различен цвят от този на другото. Това състояние се нарича хетерохромия. Може да бъде вродено или придобито. Вроденото се дължи на излишък или недостиг на меланин, генетична мутация. Придобитото е породено от заболяване или травма в областта на главата. Дясно и ляво око могат да се различават напълно цветово – така наречената пълна хетерохромия, ако част от ириса на едното око има друг цвят – секторна хетерохромия. Хетерохромията има две основни разновидности:

  • пълна – дясното и лявото око се различават напълно цветово
  • частична или секторна – цветът в различни части на ириса на едното око е различен от останалата част

Как да се покрият нуждите на човешкото око, за да може то да изпълнява оптимално своите функции?

За да е в топ форма и да функционира оптимално човешкото око се нуждае от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Пълен набор от тези пазители на очното здраве се съдържат в продукта Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощният офталмопротектор осигурява пълна грижа за очите и зрението благодарение на оптималната комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин в състава си. Прецизно дозирани и съвършено пречистени, съставките активно си взаимодействат и взаимно усилват своето действие. В резултат плътността на макулния пигмент се възстановява, функцията на фоторецепторните клетки се подобрява и се забавя стареенето на очите. Комплексното действие на Околут Комби го превръща в идеалното средство за дългосрочна защита на очите от редица очни болести и зрителни нарушения.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Комби да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

borola