спиране на катаракта

Прилагането на мерки за спиране на катаракта дава надежда на засегнатите за успешно овладяване на заболяването още в ранните стадии. Повече по важната тема ще научите в редовете по-долу.

Информация за очното заболяване катаракта

Катаракта или по-често наричана „старческо перде“ е прогресиращо заболяване на очите, проявяващо се с поява на непрозрачно, тъмно петно върху очната леща. Лещата на окото е разположена зад ириса и зеницата. Фокусира светлината върху ретината в дъното на окото и там се „записват“ образите, които виждаме. С напредване на възрастта може да се образува замъгляваща „пелена“, която покрива част от лещата. С времето е възможно тя да увеличи размерите си, правейки виждането все по-трудно.

Основни причини за поява на катаракта

  • напредване на възрастта
  • оксидативен стрес (увреждащото действие на свободните радикали)
  • високи нива на кръвната захар
  • прием на определени медикаменти
  • тютюнопушене и злоупотреба с алкохол
  • нездравословно хранене
  • продължителна работа в тежки трудови условия (замърсена среда, увреждаща очите светлина)

Спиране на катаракта – овладяване на социалнозначимото заболяване

Катаракта е водеща причина за загуба на зрението при възрастните хора в световен мащаб. Случаите на засегнати от заболяването са близо пет пъти повече от втората по значимост причина за увреждане на зрението – глаукомата. Трета подред в класацията на социалнозначимите очни заболявания при възрастните се нарежда макулната дегенерация.

Катаракта е свързана с процесите на стареене на организма и като очен проблем може да се появи след 40-тата или 50-тата година. Статистиката показва, че 15% от хората между 50 – 55-годишна възраст страдат от катаракта, докато при 75 и 85-годишните процентът скача до 90. Това ясно показва, че очното заболяване прогресира през годините. В тази връзка, специалистите съветват още при първи симптоми да се положат мерки за стопиране развитието на заболяването и за подпомагане на очното здраве.

Природни мерки за спиране на катаракта и грижа за очите и зрението

Добрата новина за страдащите от катаракта е, че развитието на очното заболяване може да бъде забавено. По този начин засегнатият може да подпомогне очното си здраве още при първи прояви на влошаване на зрението. Специалистите съветват за оптимална пигментна и съдова протекция на очите да заложим на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби е природен офталмопротектор. Съдържа очни пигменти и антиоксиданти (лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин) с най-висока чистота и качество. Комплексното действие на активните съставки забавя стареенето на очите, възстановява плътността на макулния пигмент и подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителните нерви. По този начин Околут Комби защитава очите от катаракта, допринася за забавяне развитието на заболяването и подпомага основното му лечение.

borola