макулна дегенерация форми

Поради социалната значимост на очните заболявания в текущата публикацията ще обърнем внимание на двете форми на макулна дегенерация.

Форми на очното заболяване макулна дегенерация

Суха форма

При нея настъпва постепенно разрушаване на фоторецепторите в областта на макулата, което води до замъгляване на централното зрение. При изследване на очното дъно се откриват малки жълтеникави петна, по известни като друзи. Всъщност, подобни образувания може да се открият и при здрави хора над 60 години. Все още учените спорят за значението на тези жълтеникави петна в процеса на развитие на макулна дегенерация. Това, което се знае със сигурност е, че увеличеният брой на тези петна води до повишен риск от развитие на заболяването. В началото страдащите от макулна дегенерация развиват именно сухата форма. Ако не се вземат подходящи мерки тя прогресира, но рядко причинява загуба на зрението.

Влажна (ексудативна, неоваскуларна) форма

При тази форма на макулна дегенерация се наблюдават малки новообразувани кръвоносни съдове под централната част на ретината. Техните стени са лесно раними. Това увеличава вероятността за разкъсване, в резултат на което в ретината възниква кръвоизлив. Той води до нарушение най-вече на централното зрение. За разлика от сухата, при влажната форма нарушение на зрението може да се развие много по-бързо. Влажната форма засяга около 15% от хората, страдащи от макулна дегенерация, но в 3/4 от случаите води до значителна зрителна загуба.

Характерни прояви при двете форми на макулна дегенерация

В повечето случаи макулната дегенерация има бавен и прогресиращ ход. В началото засегнатите отдават симптомите на преумора на очите и рядко им обръщат внимание. С течение на времето обаче, зрителните смущения карат засегнатите да посетят специалист. Това е типичното начало на сухата форма на заболяването. В редки случаи то се проявява внезапно и тогава се наблюдава влажна форма. При нея доста често първата изява е свързана със силно влошаване на централното зрение без предшестващи симптоми. При тази форма здравото око до голяма степен компенсира нарушеното зрение на другото и това става причина за късно диагностициране на заболяването.

Подход при превенция и поддържаща терапия на макулна дегенерация

Специалистите отправят призив към хората в риск от развитие на макулна дегенерация. Те напомнят, че преустановяване на вредните навици и водене на здравословен начин на живот са сред най-важните стъпки за превенция на заболяването. Към тях, офталмолозите съветват да се прибави и редовният прием на офталмопротектори, съдържащи очни пигменти за подкрепа на очното здраве. Естествените очни пигменти с мощен антиоксидантен ефект – лутеин и зеаксантин, се съдържат в максимални количества в природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо е иновативен офталмопротектор, чийто прием насища макулата и ретината с очни пигменти и защитава очите от оксидативно увреждане. Прилага се успешно при профилактика и допълващо лечение на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Приема се по 1 капсула на ден, след хранене и няма противопоказания при дълговременна употреба.

borola