Side Menu

Последни публикации

макулна дегенерация

Макулна дегенерация – не подценявайте очното си здраве!

Различни проучвания, проведени в Европа показват, че на 100 000 души 760 страдат от офтамологични проблеми. Като основни заболявания на очите се посочват катаракта и възрастово обусловената макулна дегенерация.

Макулна дегенерация – какво представлява?

Макулната дегенерация е патологично състояние, което засяга очите. Най-често се проявява с нарушено централно зрение, в резултат на което се влошава фокусирането и четенето. Наблюдава се постепенно замъгляване и размазване на зрението, което затруднява ежедневните дейности и влошава качеството на живот. Макулната дегенерация се свързва с възрастовите промени в организма и поради това обикновено се обозначава като възрастово-зависима макулна дегенерация. Има и случаи, при които заболяването се наблюдава и при млади хора, което може да се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата. Но като цяло възрастово-зависимата макулна дегенерация е водеща причина за нарушено зрение при хората над 55 години. Само в САЩ понастоящем от това заболяване страдат над 1,5 милиона души, а до 2020 г. се очаква техния брой да нарастне с още един милион.

Макулна дегенерация – алтернативно лечение със стволови клетки

Специалистите от Юнивърсити колидж, болница „Мурфийлдс“ в Лондон и Шефилдският университет вече са успели да възстановят зрението на няколко от своите пациенти с макулна дегенерация като са използвали клетки от очите им. Очаква се учените да продължат дейността си за лечението на макулната дегенерация. За целта те ще се опитват да извършват подобни операции и в бъдеще, но с ретинални клетки, отгледани в лабораторни условия от стволови клетки. Очакванията са пациентите, които ще се подложат на този метод, да бъдат лекувани до 5 години, след което ще се разбере дали този метод има трайни резултати.

Как се лекува макулната дегенерация?

Лечението на макулната дегенерация трябва да започне възможно най-рано, за да се забави развитието на болестта в по-нататъшен етап. Добре е терапията да е комплексна като се включат подходящи антиоксиданти. Те имат свойството да намаляват количеството на свободните радикали в организма и така предпазват ретината от допълнително увреждане. Природният продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo има силно антиоксидантно действие, благодарение на съдържащите се в него естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola

0 коментара

12

Коментари

avatar