борба с катаракта

В настоящата статия ще посочим интересни данни от проучвания за борба с катаракта. Освен всичко те показват и какви методи могат да се използват за справяне с коварното очно заболяване.

Научни данни в подкрепа на борба с катаракта

Приемът на антиоксиданти с храната намалява риска от катаракта – важно за успешната борба с катаракта
През 2014 г. в Швеция е публикувано изследване, което доказва, че приемът на антиоксиданти с храната намалява риска от катаракта. В проучването участват 30 хиляди жени над 40-годишна възраст. Зрението на доброволките е проследено за период от 8 години. След края на проучването се оказва, че жените, които приемат достатъчно антиоксиданти с храната, страдат по-рядко от катаракта.

Диетата, богата на въглехидрати, увеличава риска от катаракта

В отделно проучване, проведено в Австралия, учени изследват кои вещества в храната повишават риска от катаракта. За целта е изследвано зрението на 1600 възрастни австралийци в продължение на няколко години. Установено е, че катаракта се среща 3 пъти по-често при тези от участниците в проучването, чиято диета е богата на въглехидрати.

Приемът на продукти, богати на витамини за очи, е от съществено значение при хората с катаракта – ключов фактор за провеждане на успешна борба с катаракта

Проучване в три американски щата показва ефективен начин за забавяне прогресията на катаракта. Според членовете на научния екип приемът на продукти, богати на витамини за очи, е от съществено значение при хората с катаракта. Най-благоприятно действие за очите имат витамин С и Е поради своя силно изразен антиоксидантен ефект.

Катаракта се развива основно при хора, изложени на висок оксидативен стрес

Ползата от приема на антиоксиданти е доказана и от изследване на японски учени. Те установяват, че катаракта се развива основно при хора, изложени на висок оксидативен стрес, т.е. при високи нива на свободни радикали. Обикновено такова състояние е налице, когато не се приемат достатъчно антиоксиданти, които да неутрализират радикалите.

Редовният прием на пигменти с антиоксидантно действие значително намалява риска от катаракта

Друго изследване, проведено съвместно от специалисти от Харвард и Бостън, доказва безапелационно ползата от приема на т.нар. очни пигменти – лутеин, зеаксантин и астаксантин. Установено е, че тези пигменти с антиоксидантно действие значително намаляват риска от катаракта и подпомагат справянето с нея.

Надежден природен продукт, на който може да се разчита при борба с катаракта

Ползите от приема на пигменти за очи се потвърждава и от практиката на водещи офталмолози у нас. Те са категорични, че пациентите с катаракта могат да разчитат на природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi, за да се забави развитието на очното заболяване. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула на Околут Комби доставя на очите оптимално количество лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Активните вещества значително подпомагат действието на лещата на окото и я предпазват от негативното влияние на свободните радикали – водеща причина за поява на катаракта.

Околут Комби е не само ефективен, но и напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola