глаукома и сухи очи

Глаукома и сухи очи са две отделни причини за дискомфорт и проблеми с очното здраве, но учени откриват неподозирана връзка помежду им. Оказва се, че повече от половината хора, засегнати от глаукома, развиват и синдром на сухото око. В следващите редове споделяме повече за тази зависимост.

Глаукома и сухи очи – каква е връзката?

Глаукома е невродегенеративно очно заболяване, което протича с атрофия на зрителния нерв. Ако не се третира своевременно, е възможно да предизвика необратими нарушения на зрението. Развитието на глаукома обикновено протича безсимптомно и заболяването се установява след офталмогичен преглед. Синдромът на сухото око, от друга страна, е причина за сериозен дискомфорт в ежедневието. Пациентите с това състояние се оплакват от зачервяване, сърбеж, усещане за чуждо тяло в окото и замъглено зрение.

Изследвания показват, че около 60% от хората с глаукома страдат и от сухи очи. Една от причините е, че някои фактори, като напредване на възрастта и диабет, са рискови за развитие и на двете заболявания. Но учени намират още едно обяснение за тази негативна зависимост. Оказва се, че употребата на някои капки за намаляване на очното налягане, които се използват за лечение на глаукома, предизвиква сухота в очите. Става въпрос за продуктите, които съдържат бензалкониев хлорид. Този консервант може да увреди клетките на повърхността на окото и да предизвика прекомерно изсушаване. Друг рисков фактор за състоянието е лазерната очна хирургия, която понякога се използва за лечение на глаукома.

Съвети за превенция на сухота в очите при пациенти с глаукома

За назначаване на терапия при глаукома и сухота в очите е необходима консултация с офталмолог. За да се намали риска от поява на сухи очи, е препоръчително да се избягват някои фактори от околната среда, които са предпоставка за състоянието. Ето кои са те:

  • Продължителен престой в суха, гореща или ветровита среда
  • Продължително използване на дигитални устройства
  • Незащитено излагане на слънчева светлина
  • Работа в помещение с неподходящо осветление

В някои случаи сухота в очите може да се прояви и в резултат на хормонални промени, каквито протичат в организма по време на менопауза например.

Природна профилактика за отлично зрение

За надеждна профилактика на зрението специалистите у нас препоръчват редовен прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този изцяло натурален офталмопротектор осигурява пълна грижа за здравето на очите. Продуктът постига този благоприятен ефект благодарение на мощна комбинация от висококачествени съставки в оптимални количества – лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Това са четирите най-силни протектора на зрението за пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен за превенция, приемът на продукта е благоприятен и при лечение на най-често срещаните очни заболявания. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене, което прави придържането към терапията лесно за изпълнение и икономически изгодно.

borola