Промени в зрението

С напредване на възрастта често се наблюдават някои промени в зрението, които могат да се отразят негативно върху качеството на живот. В голям процент причина за появата на очни заболявания са естествените процеси на стареене, които протичат в организма и се отразяват и на зрителния анализатор. Другият основен „виновник“ за влошено зрение с напредване на годините е продължителното неблагоприятно въздействие на някои фактори от околната среда върху очите. В следващите редове вижте кои са най-честите състояния, засягащи зрението при възрастните хора.

Старческо далекогледство – една от най-честите промени в зрението

Това състояние се характеризира с нарушена способност за фокусиране на погледа върху предмети и обекти, които се намират на близко разстояние. Обикновено симптомите започват да се проявяват след навършване на 40 години. Засегнатите имат нужда от очила или лещи при четене и взиране в екраните на дигиталните устройства.

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Очното заболяване засяга част от ретината, отговорна за централното зрение, наречена макула. Протича постепенно, а пациентите имат следните оплаквания: виждат замъглено, формите изглеждат изкривени, понякога се появява тъмно петно в центъра на зрителното поле. Възрастово обусловената макулна дегенерация може да бъде два вида – суха и влажна. В първия случай е възможно да предотвратите или забавите хода на заболяването. За целта се препоръчва консумация на полезни за очите хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, лутеин и зеаксантин. Влажната възрастово обусловена макулна дегенерация се среща по-рядко, но протича бързо и води до ускорена загуба на зрение. Възможно е да се приложи лазерно лечение за предотвратяване на негативните последици.

Катаракта

Катарактата е известна още като старческо перде, защото обикновено засяга хора в напреднала възраст. Заболяването се характеризира с потъмняване на очната леща. Симптомите са повишена чувствителност към светлина, удвоено виждане, замъглено зрение или намалена способност за нощно виждане. Съществува хирургическо лечение с добра успеваемост.

Диабетна ретинопатия – промени в зрението настъпват при дългогодишно боледуване от диабет

Заболяването се причинява от поддържането на високи нива на кръвната захар за дълъг период от време. Това уврежда кръвоносните съдове, включително тези в ретината на окото. Първите признаци са замъглено зрение, поява на тъмни петна под очите и влошено нощно виждане. Контролирането нивата на кръвната захар може да предотврати прогресията на заболяването.

Природен продукт осигурява надеждна профилактика на очните болести, които се развиват с напредване на възрастта

Околут Комби/Ocolut Combi® е мощен офталмопротектор, който осигурява пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за здрави очи. Приемът на продукта гарантира пълна пигментна и съдова защита и намалява опасността от развитие на възрастово обусловени заболявания на очите. Всяка капсула съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Иновативната технологична форма – VGcaps (растителни капсули), прави продукта подходящ за вегетарианци и вегани. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Подходящ за продължителен прием.

borola