проблеми със зрението диабет

Заболяването диабет може да се отрази негативно върху очното здраве. Вследствие на захарната болест могат да се развият както временни, така и по-трайни проблеми със зрението. На първо място диабетът повишава нивата на кръвна захар и с течение на времето това неминуемо води до увреждане на малките кръвоносни съдове. В следващите редове споделяме четири зрителни проблема, които могат да бъдат провокирани от неконтролирани нива на кръвната захар.

Замъглено зрение

Пациентите с диабет могат да усетят замъглено зрение, провокирано от повишено количество течности, които притискат лещата на окото. Замъгленото зрение в този случай е в резултат на промяна на формата на лещата. Проблемът идва от високите нива на глюкоза в кръвта. Още една причина за временно замъгляване на зрението може да бъдат силно занижени нива на кръвна захар (хипогликемия). В този случай проблемът отшумява бързо, веднага щом захарта се нормализира.

Катаракта

Точно както при механизма на камерите, естествените лещи на очите помагат да фокусираме добре обектите. Индикация за появата на катаракта (перде на окото) е намаляване пропускливостта и помътняване на лещата на окото, вследствие на което зрението се влошава. За да може зрителният орган отново да фокусира добре е необходима операция, при която повредената леща се заменя с изкуствена. Възможно е всеки да развие катаракта, но при диабетиците е по-голяма опасността от появата на перде в ранна възраст и по-бързо влошаване на състоянието.

Глаукома

Диабетиците са в риск и по отношение на глаукома. Диагнозата обхваща група дегенеративни заболявания, които причиняват увреждане на зрителния нерв, намаляване на зрението и слепота. Причината е високо вътреочно налягане, което уврежда оптичния нерв – снопът от нерви, които свързват зрителните органи с мозъка. При страдащите от диабет, рискът от развитие на глаукома е двоен.

Диабетна ретинопатия – най-честата причина за проблеми със зрението при диабет

Ретината улавя светлината и я изпраща под формата на сигнали по оптичния нерв до мозъка. Той ги декодира, като по този начин ни позволява да виждаме. Увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината може да предизвика диабетна ретинопатия. Обикновено причина за тези промени в кръвоносните съдове на окото са високите нива на кръвна захар при диабет. Диабетната ретинопатия е водеща причина за слепота, а превантивната грижа е най-добрия способ за предотвратяване на заболяването.

Изцяло природен продукт, който помага при проблеми със зрението вследствие на диабет

Все повече офталмолози у нас препоръчват Околут Комби/Ocolut Combi® за намаляване на опасността от зрителни проблеми при хора от рисковите групи като диабетиците. Продуктът представлява уникална комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват взаимно и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Иновативната технологична форма – VGcaps (растителни капсули), прави продукта подходящ за вегетарианци и вегани. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Подходящ за продължителен прием.

borola