Глаукома - една от най-опасните очни болести

В статията ще прочетете:

Глаукома е една от най-разпространените и опасни очни болести. Ако не се назначи своевременно лечение за овладяване на състоянието, може да доведе до необратима слепота. Терминът глаукома включва група очни заболявания, протичащи с увреждане на очния нерв, който под формата на нервни импулси, провежда информацията от ретината към центъра на зрението в мозъка. Глаукомата обикновено е резултат от трайно повишено вътреочно налягане. Възможно е очната болест да се развие на всяка възраст, но най-често се среща при хора над 60-70 години.

Причини и форми на очното заболяване

Глаукома се развива в резултат на увреждане на зрителния нерв. Тъй като заболяването е с прогресивен ход, в зрителното поле постепенно се появяват т.нар. „слепи“ петна. При повечето форми на глаукома атрофията на очния нерв настъпва поради повишено вътреочно налягане, но има и изключения.

Има няколко различни форми на глаукома:

 • откритоъгълна глаукома – това е най-разпространената форма на заболяването. Появява се, когато ъгълът между ириса и роговицата, подсигуряващ оттичането на вътреочната течност, е открит, но е налице частично блокиране на каналчетата, които осигуряват дренаж на окото.
 • закритоъгълна глаукома – появява се внезапно, поради запушване на дренажната система на окото, причинена от промяна в естествената леко свита навътре форма на ириса. Когато той се издаде напред, блокира входа към дренажните каналчета, което води до бързо повишаване на вътреочното налягане.
 • глаукома при нормално вътреочно налягане – към момента не е изяснена точната причина за увреждане на очния нерв, когато вътреочното налягане не е повишено. Счита се, че заболяването може да се развие при проблеми на кръвоносната система (като атеросклероза), които ограничават кръвния поток към окото и водят до недобро оросяване на ретината.
 • глаукома при деца – в някои случаи глаукомата е вродено заболяване или се развива през първите няколко месеца от живота на детето.
 • пигментна глаукома – при тази форма на заболяването (вторична глаукома) малки пигментни гранули се отделят от ириса и блокират или забавят извеждането на течност от окото.

Рискови фактори за глаукома

Понякога глаукомата протича асимптомно и може с течение на времето незабелязано да нанесе сериозни щети на зрението. Ето защо е добре да познаваме предпоставките за развитие на очното заболяване и редовно да се подлагаме на профилактични офталмологични прегледи.

Рисковите фактори включват:

 • високо вътреочно налягане
 • възраст над 55 години
 • фамилна анамнеза
 • някои медицински състояния, като диабет, мигрена, високо кръвно налягане и сърповидно-клетъчна анемия
 • екстремно късогледство или далекогледство
 • нараняване на очите или някои видове очни операции
 • продължителна употреба на кортикостероидни лекарства, особено капки за очи

Някои хора имат тесни дренажни ъгли, което ги поставя в риск от закритоъгълна глаукома.

Симптоми на глаукома

Както споменахме глаукомата, особено в начална фаза, обикновено протича без ясно изразена характерна симптоматика. Тенденцията е заболяването да се развива бавно, с години, като първо засяга периферното зрение. Липсата на оплаквания е причина много хора да не подозират за развитието на глаукома.

Все пак, когато се появяват зрителни смущения, глаукомата най-често има следните прояви:

 • при откритоъгълна глаукома – поява на слепи петна в зрителното поле и тунелно виждане
 • при закритоъгълна глаукома – замъглено зрение, поява на ореоли около наблюдаваните обекти, силно главоболие, гадене, зачервяване и болки в окото. В този случай симптомите обикновено се появяват внезапно.

Обикновено са засегнати и двете очи, въпреки че оплакванията може да са по-тежки в едното око.

Диагноза „глаукома“

Глаукомата обикновено се открива по време на рутинен очен преглед, често преди появата на забележими симптоми. След това обикновено са необходими други тестове за диагностициране и проследяване на състоянието.

Най-често използваните подходи за диагностициране включват:

 • измерване на вътреочното налягане, наричано още тонометрия
 • тестване за увреждане на зрителния нерв с дилатиран очен преглед и образни тестове
 • проверка за зони на загуба на зрение, известен също като тест на зрителното поле
 • измерване дебелината на роговицата с изследване, наречено пахиметрия
 • проверка на ъгъла на дренаж, известен също като гониоскопия

Лечение на глаукома

Лечението на глаукома на първо място зависи от формата на очното заболяване. Най-разпространения вид, откритоъгълна глаукома, обикновено се третира с капки за очи. Ако този подход не помогне, се прилага лазерна терапия или оперативно лечение.

Методите за овладяване на другите форми на глаукома включват:

 • закритоъгълна глаукома – незабавно лечение в болница с медикаменти за понижаване на очното налягане, последвано от лазерно лечение
 • вторична глаукома – капки за очи, лазерно лечение или операция в зависимост от основната причина за очното заболяване
 • детска глаукома – операция за коригиране на проблема в окото, довел до натрупване на течност и повишаване на вътреочното налягане

Също така ще бъдете посъветвани да провеждате редовни прегледи, за да наблюдавате очното здраве и да проверявате дали лечението работи. Важно е да не пропускате нито една от тези срещи.

Лечение с капки за очи

Именно това е най-популярния подход, прилаган за овладяване на очното заболяване. Капките за очи при глаукома са различни видове, но работят на общ принцип – намаляват вътреочното налягане. Обикновено се слагат между 1 и 4 пъти на ден. В някои случаи може да се наложи да изпробвате различни капки за очи, за да установите кои работят за вас, или да прилагате успоредно два вида. Важно е да ги използвате според лекарските указания, защото самолечението може да навреди на очното здраве. Преди поставяне на капките за очи задължително измийте ръце. Капнете по една капка във всяко око, затворете очи и изчакайте няколко минути. Ако използвате различни видове капки за очи, изчакайте поне 5 минути между прилагането на втория препарат.

Лазерно лечение на глаукома

Ако капките на очи не помагат за овладяване на симптомите, може да се назначи лазерно лечение. Процедурата се осъществява като високоенергиен лъч светлина се насочва внимателно към част от окото, за да спре натрупването на течност в него.

Видовете лазерно лечение включват:

 • лазерна трабекулопластика (ЛТ) – лазерът се използва за отваряне на дренажните каналчета в окото, което позволява извеждането на повече течност и намалява вътреочното налягане
 • лечение с циклодиоден лазер – лазерът се използва за унищожаване на част от очната тъкан, която произвежда течността, което може да намали налягането в окото
 • лазерна иридотомия – използва се при пациенти, които имат глаукома с тесен или закрит камерен ъгъл. Лазерът прави малки отвори в ириса (централната част на окото), като се цели изтичане на излишната течност и понижаване на вътреочното налягане

Лазерното лечение обикновено се извършва в будно състояние. Използват се капки за локална анестезия. Интервенцията е относително безболезнена.

Операция за лечение на глаукома

Хирургическа операция при глаукома се препоръчва в по-редки случаи, когато капките за очи и лазерната терапия не са дали желания ефект.
Най-често срещаната хирургическа операция при глаукома се нарича трабекулектомия. Манипулацията включва премахване на част от дренажните каналчета на очите с цел течността да се оттича по-лесно. Операцията може да се извърши под локална или обща анестезия.

Другите възможни варианти включват:

 • трабекулотомия – подобно на трабекулектомия, но електрически ток се използва за отстраняване на малка част от дренажните тръбички на очите
 • вискоканалостомия – част от бялата външна обвивка на очната ябълка (склера) се отстранява, за да може течността да изтече по-лесно от окото
 • дълбока склеректомия – дренажните каналчета в окото се разширяват, понякога чрез имплантиране на малко устройство вътре в тях
 • трабекуларен стент байпас – малка тръбичка се поставя в окото, за да увеличи дренажа на течността

Възможно е след операцията окото да сълзи и да е зачервено, а зрението може да е леко замъглено до 6 седмици след интервенцията, като постепенно се нормализира.

Съвети за превенция

Тези стъпки могат да помогнат за своевременно откриване и овладяване на глаукома в ранните й стадии. Целта е да се забави развитието на очното заболяване и да се предотврати загуба на зрение при пациентите.

Препоръките включват:

 • профилактични очни прегледи – редовните очни прегледи могат да помогнат за откриване на глаукома в ранните й стадии, преди да настъпи значително увреждане на зрението. Ето защо ежегодната профилактика е силно препоръчителна, особено за хората от рисковите групи.
 • запознайте се със здравната история на вашето семейство -глаукомата се свързва с значителна наследствена предразположеност. Ако сте изложени на повишен риск, може да се нуждаете от по-чести прегледи при офталмолог.
 • носене на предпазни очила – сериозните наранявания на очите могат да доведат до глаукома. Носете предпазни очила, когато използвате електрически инструменти или спортувате.
 • осигуряване на максимален комфорт и защита на очите – за превенция и допълващо лечение на глаукома във всяка възраст се препоръчва прием на най-важните пигменти и антиоксиданти за очи. Това са лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Природните помощници на зрението предпазват окото от вредното влияние на фактори от околната среда като UV лъчи, сух и замърсен въздух и др. Те са мощни антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на окото.

При пациенти, които вече са с диагноза „глаукома“ е изключително важно стриктно да се придържат към назначената от лекар терапия за овладяване на състоянието, за да предотвратят сериозни щети за зрението.