диабетна ретинопатия рискови фактори

Развитието на диабетна ретинопатия е често срещано усложнение при хората със захарна болест, но някои рискови фактори увеличават опасността от очното заболяване. То е резултат от продължително поддържане на високи нива на кръвна захар, което уврежда малките кръвоносни съдове, захранващи ретината. Диабетната ретинопатия е заболяване с прогресивен ход и ако не се овладее своевременно, може да доведе до пълна загуба на зрението.

Водещи рискови фактори за диабетна ретинопатия

  • Дългогодишен диабет
  • Високо кръвно налягане
  • Тютюнопушене

Колкото по-дълго човек страда от захарна болест, толкова по-голяма е опасността от развитие на диабетна ретинопатия. Приблизително 90% от хората, които живеят с диабет тип 1 повече от 10 години, развиват диабетна ретинопатия. При пациентите с диабет тип 2, диагностициран преди повече от 10 години, които не са на инсулинова терапия, опасността от очното заболяване е 67%, а при тези на инсулиново лечение – 79%.

Проучвания показват, че високото кръвно налягане се свързва с по-честа поява и ускорена прогресия на диабетна ретинопатия. Високите стойности на систолно и диастолно налягане увреждат кръвоносните съдове на ретината и може да предизвикат хипертонична ретинопатия. В комбинация с повишени нива на кръвната захар, високото кръвно налягане значително повишава риска от диабетна ретинопатия.

Пушачите са изложени на голям риск от сърдечно-съдови проблеми. Никотинът причинява сериозна вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове), включително в ретината. Тютюнопушенето също така повишава нивата на липопротеините с ниска плътност, наричани още лош холестерол и понижава стойностите на липопротеините с висока плътност – добър холестерол. При пациенти с диабет тип 2 хиперлипидемията, особено в комбинация с високо кръвно налягане, води до ускорена прогресия на диабетната ретинопатия.

Съвети за ефективна профилактика на диабетна ретинопатия

Основната препоръка за превенция на диабетна ретинопатия е редовно посещение на офталмолог. Причината е, че това коварно очно заболяване често протича безсимптомно в началните етапи на развитие. За диабетиците е добре да се подлагат на профилактичен очен преглед веднъж в годината. Не по-малко важно е стриктното проследяване на стойностите на глюкоза в кръвта. Контролирането на кръвната захар значително понижава опасността от развитие на усложнения като диабетна ретинопатия, невропатия и нефропатия.

Цялостна грижа от природата срещу диабетна ретинопатия

Превантивната грижа за добро зрение при диабетиците включва снабдяване на ретината с необходимите пигменти и антиоксиданти за очи. Околут Комби/Ocolut® Combi е изцяло натурален продукт, който съдържа оптимални количества от най-важните очни пигменти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и мощния антиоксидант проантоцианидин. Комбинацията от тези съставки гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите. Редовният прием на продукта предпазва и възстановява съдовете на ретината и подобрява кръвоснабдяването на зрителния анализатор. Също така заздравява капилярите, забавя процесите на стареене в окото и подобрява зрението. Прилага се успешно за превенция на най-разпространените очни заболявания и като допълващо средство за лечение на съдова патология. Продуктът се дозира по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно.

borola