диабет и зрение

Диабет и зрение – в повечето случаи, диагнозата засяга толкова важния за нас зрителен орган, очите. Увреждането на ретината често остава незабелязано дълго във времето, а то, всъщност, дори може да доведе до слепота. Редовните прегледи при специалист помагат за откриване на различни очни заболявания, дори на по-ранен етап. Оптимално контролираната кръвна захар също намалява риска от съпътстващи проблеми със зрението.

Диабет и зрение – на какво да обърнете внимание?

Очните заболявания са по-често срещани при диабетиците, отколкото при хората без тази диагноза. Около двама на всеки десен души с диабет имат проблеми, свързани със зрителния орган. Рискът от пълна загуба на зрение в резултат на очно заболяване, причинено от диабет, е много нисък. Въпреки това, свързаното с диабета увреждане на ретината е една от най-честите причини за слепота при възрастните хора. Уверете се, че нивата на кръвната ви захар са добре контролирани и редовно посещавайте офталмолога си, защото по този начин измененията в очите ви могат да бъдат открити в ранен етап или дори – избегнати.

Диабет и зрение – какво се случва в тялото ни?

Хормонът инсулин се грижи за това, доставящата енергия захар да може да се усвои от клетките. Диабетът възниква, когато тялото ни произвежда твърде малко инсулин, или когато клетките ни вече не могат да реагират на него. Ако в кръвта остане твърде много захар, то това може да увреди кръвоносните съдове. А, най-добрият начин да предотвратите последващи проблеми, е да поддържате кръвната си захар добре контролирана. Може, също така, да защитите кръвоносните си съдове с редовни упражнения, както и здравословна диета.

Диабет и зрение – често срещаните заболявания

Най-честият проблем е диабетната ретинопатия. По принцип, към ретината има много малки кръвоносни съдове, които диабетът може да накара да станат по-твърди, следователно и чупливи. Възстановителната работа на окото оставя белези по тъканта, подлагайки ретината на напрежение, впоследствие – риск да се отдели от основата на окото. В ранните етапи на диабетната ретинопатия рядко може да има някакви осезаеми симптоми, така че е добре да посещавате редовно вашия офталмолог.
Макулопатия – не толкова известното подуване на мястото на острото зрение. Макулата е малка ямичка в ретината и там зрението е най-остро. Течността в нея може да излезе от пропускащите съдове и да се отложи в околната тъкан, предизвиквайки отток. Ако забележите, че зрението ви намалява и не може да се коригира дори с очила, то е време да посетите отново вашия очен лекар.

Катаракта – лещата също може да бъде засегната от продължаващите колебания в кръвната захар, и следователно – да помътнее. Катарактата е едно от най-често срещаните заболявания при възрастните хора. А, диабетиците, от друга страна, могат да получат катаракта дори в ранна възраст.

Диабет и зрение – ключови фактори за един по-добър живот

Научно доказано е, че добре контролираният диабет и здравословният начин на живот намаляват риска от появата на вторични заболявания. Здравословното хранене и редовните упражнения насърчават благосъстоянието на тялото. В допълнение към оптималната кръвна захар, други фактори, които ще споделим по-долу, също играят роля, особено при очните заболявания.

Колко по-рано се диагностицира и лекува диабетът, толкова по-добре. А, с това – рискът от поява на вторични заболявания също намалява. Доброто кръвно налягане е важно не само за диабетиците. Измервайки кръвното си налягане редовно, вие си гарантирате здрав дух и тяло. Бъбреците също носят отговорност за очните заболявания – така, че бъдете внимателни и към тях. И за финал – избягвайте никотина.

Диабет и зрение – превантивната грижа, която е необходима

Офталмолозите в България препоръчват употребата на Околут Комби / Ocolut® Combi за превенция и допълващо лечение на различни очни заболявания при хора с диабет. Продуктът е изцяло създаден, с помощта на природата и съдържа най-необходимите пигменти, и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа в себе си проантоцианидин (50 mg), лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg) и астаксантин (2 mg).

Активните съставки се допълват и осигуряват пълна пигментна, и съдова защита за очите. При редовен прием, продуктът възстановява съдовете на ретина, подобрява кръвоснабдяването и намалява пропускливостта на капилярите.

Продуктът е напълно безопасен – без никакви странични ефекти, дори и при продължителен прием. Може да го откриете в аптечната мрежа или онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola