диабет катаракта

При пациентите с диабет рискът от развитие на катаракта е двойно по-голям, отколкото при хората, които не страдат от захарната болест. Катаракта е едно от най-разпространените очни заболявания и е сред трите основни причини за слепота в световен мащаб. Очното заболяване се характеризира с потъмняване на лещата на зрителния анализатор, а симптомите включват замъглено виждане, трудности при фокусиране на далечни обекти и отслабено цветно виждане. Обикновено се развива бавно, като в началните фази оплакванията не са ясно изразени. Затова е от ключово значение да се правят редовно профилактични прегледи при офталмолог с цел своевременно третиране и овладяване на заболяването. В следващите редове споделяме повече за един от рисковите фактори при катаракта.

Защо при пациентите с диабет рискът от катаракта е по-голям?

Диабетът е заболяване, което се отразява негативно върху цялостното здравословно състояние, включително и зрението. От една страна захарната болест уврежда кръвоносните съдове в окото, а от друга предизвиква набъбване на вътреочната течност между очната ябълка и лещата на роговицата.

При диабетиците в организма се произвежда по-малко инсулин или тялото не може да го използва правилно. Инсулинът е необходим, за да се транспортира захарта или глюкозата от кръвта към клетките, където се преобразува в енергия.
Следователно когато този хормон не достига, глюкозата се натрупва в кръвния поток и кръвната захар се покачва. В дългосрочен план тези високи стойности на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове, включително и тези в окото. Това води до увреждане на очната леща и повишава опасността от развитие на катаракта.

Диабетът предизвиква и промяна във водния хумор на окото. Това набъбване на течността, вследствие на високите нива на глюкоза, предизвиква замъглено зрение, което е един от симптомите на катаракта. Проучване от 2021 г., проведено сред 37 участници с диабет и катаракта, показва, че нивата на глюкоза във водния хумор на окото са високи, особено при тези, които изпитват затруднения в контролирането на кръвната захар. Когато стойностите на кръвната захар са високи за дълъг период, ензимите в окото превръщат глюкозата в сорбитол, който предизвиква набъбване на лещата и замъгляване на зрението.

Какви са методите за лечение на катаракта?

Ако не се овладее своевременно, катарактата може да увреди сериозно зрението и да доведе до слепота. Единственият начин за пълно лечение на т.нар старческо перде към момента е чрез операция. Интервенцията се извършва под местна упойка и обикновено продължава около 20 мин, а ефективността й е добра. Ако катарактата е в по-начален стадий офталмолозите препоръчват:

  • Носене на диоптрични очила, които да подобрят виждането
  • Поставяне на по-ярки крушки у дома, които да улесняват виждането при четене
  • Използване на контрастни цветове в обзавеждането, например светъл диван с тъмни възглавници

Природно средство, подходящо за профилактика и следоперативно лечение на катаракта

Околут Комби/Ocolut® Combi е натурален продукт, който специалистите у нас препоръчват за превенция и овладяване на най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения, включително при катаракта. Продуктът съчетава всички природни пигменти и антиоксиданти за очи. Комплексното действие на четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, защитава очното здраве и подобрява зрението. Продуктът е с удобен прием – дозира се по 1 капсула на ден и е икономически изгоден. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola