очно здраве диабет

Захарната болест, наричана още диабет, се отразява негативно на цялостното състояние на организма, като е възможно да засегне и крехкото очно здраве. Ако не се контролира, диабетът създава предпоставка за поддържане на хронично високи нива на кръвна захар. В резултат настъпва увреждане на нервните окончания в тялото, включително и в зрителния анализатор.

Диабет – какви рискове крие за зрението?

Ето кои са най-често срещаните зрителни проблеми при диабетиците:

Диабетната ретинопатия е най-разпространеното зрително усложнение при диабет. Заболяването се характеризира с увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината вследствие на хронично високите нива на глюкоза в кръвта. Чести симптоми са замъглено зрение, поява на тъмни петна в зрителното поле и влошено виждане през нощта. Ако не се овладее своевременно очното заболяване може да предизвика отлепване на ретината и пълна слепота.

При диабетиците рискът от развитие на катаракта е 2 пъти по-висок. При това очно заболяване влошеното зрение е резултат от намалена пропускливост и потъмняване на лещата на окото. За лечение на катаракта често се изисква хирургическа интервенция.

Диабетът значително повишава и опасността от развитие на глаукома – група дегенеративни заболявания, свързани с увреждане на зрителния нерв. Ако не се вземат мерки е възможно да настъпи драстично влошаване на зрението и дори пълна слепота. Предполага се, че високата кръвна захар при диабет повишава вътреочното налягане, което на свой ред уврежда зрителния нерв.

Съвети за добро очно здраве при диабет

Най-сигурният начин да защитите очите си при диабет е контролирането на нивата на кръвната захар. Това се постига чрез стриктно придържане към назначената терапия, спазване на здравословен хранителен и тренировъчен режим. Диетолозите препоръчват лесен начин за разпределяне на храната, наречен „методът на чинията“. 2/3 от нея трябва да са запълнени със зеленчуци, ¼ от чинията съдържа протеини (риба, пиле, яйца), а последната ¼ е запазена за сложни въглехидрати като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и киноа.

В допълнение към този метод на хранене диабетиците е добре да приемат вещества с доказан положителен ефект върху очното здраве. Такива са:

  • Лутеин и зеаксантин
  • Витамин А
  • Витамин Е
  • Омега-3 мастни киселини

Изброените се характеризират с мощни антиоксидантни свойства и успешно намаляват оксидаивния стрес.

Пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за очи ще откриете в…

Околут Комби/Ocolut Combi® – мощен офталмопротектор, който намалява опасността от развитие на зрителни проблеми при диабет. Всяка капсула на този изцяло природен продукт съдържа 4-те най-силни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Тази рационална комбинация осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Иновативната фармацевтична форма – VGcaps (растителни капсули), прави продукта подходящ за вегетарианци и вегани. Натуралният произход на съставките е гаранция за високия профил на безопасност на продукта. Няма данни за странични ефекти дори при дълговременна употреба.

borola